У Чепинским Мартинцима освештана обновљена црква

У Чепинским Мартинцима освештана обновљена црква
У Чепинским Мартинцима освештана обновљена црква
У Чепинским Мартинцима освештана обновљена црква
У Чепинским Мартинцима освештана обновљена црква

Његово преосвештенство епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан  освештао је у суботу 19. новембра 2011. године обновљену цркву светог великомученика Георгија у Чепинским Мартинцима.

На светој Литургији , у храму испуњеном православним верницима епископу су саслуживали архијерејски намесници барањски протојереј-ставрофор Михајло Марјанац и вуковарски протојереј- ставрофор Душан Марковић и протођакон Драган Сердар.

Изградња овог светог храма започета је 1972 .године. Тих година је довршен и стављен под кров и тако је стајао све доскора. Доласком младог свештеника Немање Клајића, пароха у Будимцима и администраторе поменуте парохије у Чепинским Мартинцима почиње интезивна обнова и комплетно уређење истога.

Малобројна српска заједница њих 43 дома су уз свесрдну помоћ својих комшија католика који су такођер давали прилог за обнову цркве у врло кратком року свети храм  и обновили.

“Добро је и лепо је данас видети обновљену нашу православну цркву.  Требало је можда и пре да се заврши и обнови, али ратна догађања и страдања нашег народа омела су нас у том послу, казао је г-дин Споменко Половина из Мартинаца.  И додао: “Наши сусједи имају своју веру, и ми имамо своју веру. Сваки своју веру нека држи и бит ће свима добро.“

Међу верницима на данашњој Литургији био је и начелник општине Чепин Дражен Арнолд, др.медицине, те католички жупник Иван Марковић.

Владика Лукијан је изразио своје задовољство и честитао верницима парохије што су врло лепо обновили свети храм и додао: „Где су двојица и тројица сабрани у Име Моје тамо сам и ја међу вама, речи су самог Господа нешег  браћо и сестре. Зато се и граде цркве да би Бог био са нама. Граде се и обнављају да би се у њима приносила бескрвна жртва од свију и за све.

"Свака генерација која нешто наследи од својих предака дужна је то духовно благо чувати и оплемењено предати будућим нараштајима. Управо то је урадила ова генерација верника из Чепинских Мартинаца која је обновила храм светог великомученика Георгија и сада имате где да се сусрећете са Богом и Његовим светима", поручио је владика Лукијан.

Он је благословио све оне који су на било који начин допринели овом великом делу.

После завршетка Литургије прешло се у сеоски дом где је одржана трпеза љубави.

Присутнима су се обратили и подигли здравице за напредак  међуљудских односа и добре сарадње у овом месту,  епископ Лукијан, начелник општине господин Дражен Арнолд, намесник барањски прота Михајло Марјанац и домаћи парох јереј Немања Клајић.

Прота П. Азап

Извор: Епархија осечко-пољска