У црквама Епархије сумске сакупљају помоћ за децу оболелу од рака

У свим храмовима у Епархији сумској, у североисточној Украјини, 27. фебруара 2017. године, на Чисти понедељак, почеће седма годишња добротворна великопосна акција Светла дела за светлији дан у циљу  прикупљање финансијских средстава. Током протеклих шест годишњих кампања прикупљено је више од 2,5 милиона гривни (око $ 93,000) за лечење деце оболеле од рака, јавља Удружење православних новинара.

Архиепископ сумски Евлогије је разаслао окружну посланицу својим парохијама са упутствима да од првог дана поста свака парохија устроји посебне кутије за прилоге. Сва средства прикупљена до Васкрса биће усмерена на лечење деце оболеле од рака у Сумској области. -Свако од нас, чак и ако веома сиромашни, у стању је да пројаве право чудо – милосрђе  и самилост. .. Будимо милостиви, обришимо сузу са детета које болују од рака... Чак и најскромнији прилог може бити поклон за живот!, стоји у посланици.


Хуманитарна акција Светла дела за светлији дан одржава се сваке године током поста почев од 2011. године иницијативу Епархије сумске и сумског огранка украјинске телекомуникације. Донације се сакупљају у цркви, преко добротворних концерата, сајмова, али и од појединаца и организација. Средства прикупљена у протеклих шест година коришћена су за куповину медицинске опреме и скупих лекова који су потребни за лечење пацијената на Онкохематолошком одељењу сумске обласне болнице.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)