У Дагестану отворен православни духовно-просветни центар

Свечани чин отварања православног духовно-просветног центра при Успенском катедралном храму у граду Махачкали обављен је 21. децембра 2016. године. Изградња овог центра на територији Махачкалниске епархије извођена је по благослову Епископа махачкалског и грозненског Варлаама уз подршку Федералне агенције по питањима националности у оквиру федералног циљног програма „Јачање јединства руске нације“. Финансијску помоћ пружила је и градска админстрација града Махачкале. Лични прилог дао је и градоначелник престонице Дагестана М. А. Мусајев.

У свечаности отварања објекта учествовао  је и председник Републике Дагестана  Р. Г. Абдулатипов, директор Федералне агенције по питањима националности И. В. Баринов, Епископ Варлаам, градоначеник Махачкале М. А. Мусајев, представници друштвених и државних организација, представници традиционалних религијских заједница Дагестана, свештенство, козаци.

Поздравним словом присутнима се обратио председник Дагестана Р. Г. Абдулатипов: „Отварање духовно-просветног центра у Махачкали представља нови подстрек међунационалном и међурелигијском дијалогу. Дагестански народ је свагда схватао да су његова моћ и богатство у богатству културе, и из овог разлога овде заједнички живе људи 40 народности и постоје три светске религије – ислам, хришћанство и јудејство. И ми смо данас у обавези да продужимо ту од предака наслеђену традицију и предамо нашим потомцима мирну и процвалу репблику ... Овде, у центру, сваки се од нас може упознати с Православљем, са дубоким историјским, духовним, културним коренима и традицијама народā Дагестана и Руске Федерације.“

И. В. Баринов је у својој поздравној речи, између осталог, казао: „Ислам, јудејство и Православље историјски су присутни у овој земљи. Уверен сам да је данашње откривање духовно-просветног центра важна страница у животу републике ... Лепо је што је Федерална агенција по питањима националности унела у њега своју лепту. И најзад, треба одати пуну захвалност председнику Дагестана Рамазану Абдулатипову, Епископу Варлааму и градској администрацији на огромној помоћи у овом делу.“

Епископ Варлаам је казао да међунационална и међурелигијска  сарадња доноси плодне резултате и да ове три религије у Дагестану снажно делују на делу миротворства и споразумевања. „Сведоци смо тога да је сарадња представника разних конфесија неопходна у наше доба, јер свима нама је један заједнички дом – Русија, коју треба да ојачавамо, највише свезом мира“.

Уз звоњаву звона председник Абдулатипов , И. В. Баринов и Епископ Варлаам пресекли су црвену траку. И док су гости разгедали изложбу фотографија са изградње центра и цртеже ученика недељне школе при Успенском храму, а  певао је заједнички хор ове цркве са дечјим хором.

У  згради ће бити смештен омладински центар у којем ће се држати разна предавања ради упознавања с  руском културом. Овде ће се налазити и консултативна служба за указивање помоћи родитељима и педагозима по питањима моралног васпитања и изградње духовних вредности будућих нараштаја.

Извор: Патриархиа.ру (превео Р. Ракић)