У Дому гарде на Топчидеру свечано обележен век постојања службе ваздушног осматрања и јављања

Епархија ваљевска међу добитницима признања

Њена историја исписала је прво столеће. Са истим задатком и у ратним и у мирнодопским условима – непрекидне контроле неба над Србијом. Служба ваздушног осматрања и јављања данас је организована са ослонцем на јединице у саставу Ратног ваздухопловства (РВ) и Против ваздушне одбране (ПВО). Херојство за незаборав њени припадници посведочили су 1999. године, бранећи небо отаџбине од технички неупоредиво надмоћније НАТО авијације. На обронцима Маљена, двојица младих радараца Жељко Савичић и Синиша Радић изгубили су животе. За храброст и пожртвовање, 126. бригада ВОЈИН одликована је Орденом народног хероја.

Данас, ова служба Војске Србије суочена је са изазовима одржавања технике, којој су сви ресурси истекли и ишчекивањем модернизације постојећих средстава, рекао је командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Предраг Ђорђевић на свечаној академији, која је јуче приређена у Дому гарде на Топчидеру, поводом стогодишњице постојања ове службе.

У сарадњи 126. бригаде ВОЈИН и "Застава филм" снимљен је документарни филм "Ратна бележница 126. бригаде ВОЈИН". Како се из назива да закључити, овај документарац враћа нас у дане ратних разарања, живот између сирена за ваздушну опасност и храбро и часно држање припадника Војске. У част јубилеја премијерно је приказан посетиоцима свечаности. Ускоро и широј јавност биће доступан.

Јубилеји су прилика да се доделе признања за успешну сарадњу и помоћ при реализацији пројеката на њиховом обележавању. Тако је командант 126. бригада ВОЈИН пуковник Предраг Ђорђевић плакете и захвалнице уручио начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу, редитељу филма Данилу Пашквану, директору "Застава филма" потпуковнику Матеји Вујновићу, Епархији ваљевској и другим заслужним појединцима и предузећима.

У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, плакету је примио протојереј – ставрофор Драган Алексић.

Подсећања ради, Епархија ваљевска и 126. бригада ВОЈИН годинама негују сјајну сарадњу, чија је круна Спомен – црква Светог Великомученика Георгија у дивчибарском насељу Краљев сто, на месту погибије храбрих радараца у НАТО бомбардовању.

Извор: Епархија ваљевска