Изложба портрета патријарха Павла

Изложба портрета патријарха Павла
Изложба портрета патријарха Павла
Изложба портрета патријарха Павла
Изложба портрета патријарха Павла

У Дому ваздухопловства у Земуну изложба портрета Патријарха српског Павла - ауторски опус  Желимира Жељка Батинића

О Божјим знацима који нас опомињу ко смо и шта смо, и о знацима који не опомињу шта смо него шта нисмо, у поздравном слову казивао је презвитер Вукашин Милићевић читајући са публиком портрете блаженоупукојеног патријарха Павла, које је аутор Желимир Батинић, ослушкујући биће, живот, рад патријарха Павла, преточио у свеукупни један – патријархов портрет.

Изложбу сачињава више студија за портрет рађених углавном пастелним оловкама, акварелом. Можемо пре рећи да је уметник тражио портрет - један, јединствен - патријархов портрет, јер се блажене успомене нам патријарх Павле по свему издвајао.

Портрет патријарха Павла је сложенији: од физичког до метафизичког, од световног до светог (светачког). У неколико студија, обухватајући младеначко доба до краја овоземног живота, аутор Желимир Батинић се приближио стварном лику патријарха Павла обједињујући његово физичко и духовно, људско и божанско биће. Са портрета патријарха Павла углавном провејава његов строг, молитвени, али увек смирен израз, запазили су сви присутни на овој изложби.

Овај свакидашњи културни догађај у Земуну духовним песмама је обогатио хор при Николајевској цркви под вођством диригента Светозара Вујића, док је Софија Љубичић, историчар уметности, председник  Уметничког савета галерије Икар, поздравила госте и аутора Желимира Батинића.

Покровитељи изложбе су Клуб матичне културе Земуна и Штампарија Издавачке фондације Српске Православне Цркве.

Изложба се може погледати сваког дана од 15-19 часова у Дому ваздухопловства у земуну и траје до 13. априла лета господњег 2015.

Желимир Батинић је рођен у Крчедин, гимназију је матурирао у Сремским Карловцима, студирао је архитектуру у Београду. У студентским данима почео је да ради као графички дизајнер, што је остало његово професионално опредељење до пензионисања у Агенцији за маркетинг „Борбе“. Члан је УЛУПУДС и Друштва ликовних и примењених уметника Земуна. Сликањем, које никад није запоставио, бави се од гимназијских дана, о чему сведочи пет самосталних и педесетак колективних изложби. Добитник је многих престижних награда.

„Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај. Али кад би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер, љубав је веза савршенства – када би се макар држали принципа „што желите себи, то чините другима, што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала рај, била близу раја,“ речи су блаженопочившег патријарха Павла које су провејавале са портрета аутора Желимира Батинића.

Зорица Зец