У Европи расте дискриминација хришћана

Бечки ”Документарни архив нетрпељивости према хришћанима” - „Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen“ објавио је 28. јуна 2016. свој извештај за 2015. годину.

Дискриминација хришћана из религиозних и етичких разлога је повећана у току прошле године. Један разлог овоме су напади на хришћанске избеглице, највише од стране муслимана у домовима за прибежиште и азил. Ово потврђује бечки ”Документарни архив нетрпељивости према хришћанима” у своме извештају за 2015.г. У том извештају је документовано 180 случајева (2014:150), о насилним нападима на хришћане, цркве и гробља, антихришћанске увреде и дискриминацију на радном месту. У овој статистици Француска се налази на првом месту – са 63 случајева – махом оскврнављењем цркава и гробаља. Њој следи Немачка да 20, Италија 14 и Велика Британија са 13 случајева.

Директорка ове институције Елен Кригер Фантани, која прати ове случајеве, позвала је националне и регионалне ауторитете и институције да се помније брину и штите хришћанске избеглице. Као последње средство, предлаже издвајање смештаја за хришћане. 

Немачка: демонстранти нападнути

Преступи у Немачкој су вандалистичка оштећења капела и црква, насиље радикалне левице на родитеље у Хамбургу који су протестовали против сексуалног васпитања у школама или при демонстрацији ”Марш за живот” у Берлину. Овај институт је као пример нетолерантности уврстио и случај у Баварској: будући да је све више муслиманских туриста са Блиског истока у покрајинама  Немачке, то се менаџмент успињаче на највиши планински врх ”Цугшпице” одлучио да рекламни проспект ”ретушира” и сада га објављује без крста, који је одувек био на њему. 

Италија: муслиманске избеглице бацили хришћане у море

У Италији је 15 муслиманских избеглица ухапшено, јер су на путу од Африке ка Италији 12 хришћана бацили у Средоземно море и тиме их присилили да се утопе. Оптуженици потичу из Сенегала, са Обале Слоноваче, Малија и Гвинеје. Они су на Сицилији ухапшени и због уморства из религиозне мржње оптужени. 

Шведска: противница абортуса поређена са исламистима

У Шведској је национална координаторка против насилничког екстремизма Мона Салин у једној дискусији вербално насрнула на једну бабицу хришћанку. Она се успротивила да помогне при једном побачају (абортусу). Салин ју је оптеретила тврђењем да ”она практикује своју веру на екстреман начин”. То је за њу исто што и људи коју се боре на страни ”Исламске државе”. 

Велика Британија: свештеник цитира библијске стихове и не сме више да ради у затвору 

У Великој Британији је, сходно ”Документарном архиву”, један свештеник у затвору међу сексуалним деликвентима читао стихове из Библије који се односе на питање греха. Међу тим стиховима је било и оних који се односе на хомосексуалност. Тиме је свештеник преступио против ”начела једнакости” и из тог разлога убудуће не може да долази на мисију у затвор. 

Аустрија: васпитачица отпуштена, јер је деци објашњавала Божић

У Аустрији је једна васпитачица једног државног дечјег вртића (киндергартена) отпуштена са посла, јер је повредила његову религиозну неутралност. Према тврђењу овог ”Документарног архива”, она је деци објашњавала да хришћани о Божићу прослављају рођење Христа. Овај „Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen“ је почев од 2005.г. документовао преко 1.600 случајева дискриминације хришћана у Европи

Извор idea – припремио протођакон ЗА