У Франкфурту прослављена слава храма Свети Лука

Ове године у Франкфурту Свети апостол и јеванђелист Лука славио се три дана. На дан Св. апостола и јеванђелисте Луке служена је Света Литургија уз причешћивање великог броја вјерника и дјеце. Црква је до касно вече била похођена вјерним народом, али и радозналима. На вече је служен Акатист Чајничкој Богородици. Првог новембра (Задушнице) служена је Света Литургија и парастос. У 18. часова бденије, послије којег је почео Академски програм.

Другог новембра Свету архијерејску Литургију служио је владика средњоевропски Г. Константин, уз саслужење надлежних свештеника и јерођакона Стефана.

„Нарочито ме радује тиха побожност која се осјећа код вјерног народа, али и велики број дјечице који својим мирним приласцима Светој чаши, у потпуном реду и достојанству, свједоче вјеру Православну, којом се напајају заједно са родитељима у овоме Светом храму", између осталог поручио је владика Константин у својој проповједи, честитајући храмовну славу.

Парох прве франкфуртске парохије
Јереј Симон Ј. Туркић

 

„Духовном академијом у Франкфурту је обележена храмовна слава Свети Лука, којој је присуствовао и владика средњоевропски Г. Константин. У суботу после вечерњег богослужења; франкфуртских пароха Марка Јовановића, Стојана Барјактаревића и Симона Туркића, публика је до последњег места испунила велику црквену салу, слободних столица није било, па је маса света стајала. Треба рећи да су Духовне академије у организацији Црквене општине у Франкфурту последњих година постале прави догађај за Србе у граду на Мајни.
Показало се и овај пут да је машта покретач свега, а организатори су доказали да су поред маште у састављању програма имали и племенито осећање за род и отаџбину. Радост славе са публиком су поделили учесници програма - песник Радосав Игњатовић говорећи делове из житија Светога Луке, а Филип Стевановић (11) је на клавиру извео „Малу птицу" С. Прокофјева. Следио је наступ већ надалеко чувеног црквеног хора „Св. Василије Острошки" који негује лепоту православног појања, а извели су „Шесту руковет" Стевана Мокрањца под диригентском палицом Стојне Бабић. После хора наступила је шармантна певачка група девојака из клуба „Дунав" из Риселсхајма. Александра Стевановић (12) свирала је на клавиру, а део из представе „У змајевом крилу" одиграли су чланови позоришне дружине „Мале школе ћирилице". После рецитације Ненада Станојевића (8) „Светски човек" уследио је спонтани аплауз. Исто су прошли мали глумци, Јулијана, Василиос и Милић, и рецитатори Александра Пурић (7) и Сања Пантовић (11). Потом је простор црквене сале испунио пријатни баритон Милијана Миловића који је отпевао арију из Доницетијеве опере „Дон пасквале" уз клавирску пратњу Хјуи Кјонг Цан, а програм настављају сестре Китановић рециталом „Грачаница". Музичка група „Корени" која је недавно основана при „Малој школи ћирилице" извела је песму „Везак је везла Дјева Марија". Следи наступ малог певачког друштва „Св.Лука", а исечак из представе „Ћирилични словосан" извела је нова млада постава „Ћирилице" на челу са осмогодишњом Анастасијом Давидовић. Хор „Василије Острошки" је академију завршио песмом „Бембаша".
Ове године садржај академије је био тако добар и разноврстан да су два сата прошла као трен. Публика је у правој црквено-позоришној тишини пратила програм и награђивала учеснике бурним аплаузом. Ове године то је заиста био прави спектакл.
После академије и сечења славских колача старешина храма, протојереј Стојан Барјактаревић, позвао је све присутне на славско послужење."

Извор - Франкфуртске Вести, Б. Поповић