У Грачаници обележена десетогодишњица

Звуцима сирена које означавају почетак опасности у чијем наставку су уследили звуци авиона у налету и експлозија бомби почело је обележавање десетогодишњице НАТО агресије на Србију у центру Грачанице код споменика палим јунацима у Првом светском рату. Затим се приступило полагању венаца свим пострадалима у НАТО бомбардовању од стране представника локалних српских институција. Потом је свештенство и монаштво манастира Грачанице одржало парастос свим православним борцима и невиним жртвама пострадалим 1999. године.

Окупљеном народу се онда беседом обратио протојереј Радослав Јанковић истакавши да насиље над Србима које је почело бомбардовањем уз кршење свих међународних закона и повеља траје већ читавих десет година уз присуство међународне заједнице. Назвавши читав овај период 'Великим Петком Српског народа' отац Радослав је позвао народ 'да истраје на крстоносном путу не губећи наду јер после Великог Петка следи Васкрс Српског народа'.

Хор основне школе 'Свети Краљ Милутин' је затим отпевао химну Србије а присутнима се обратио и председник општине Приштина.

У наставку је приређен културно-уметнички програм на чијем су почетку локални песници говорили своје песме настале у време НАТО бомбардовања а глумци крушевачког Народног позоришта Весна Павловић и Момир Брадић говорили су беседе Кнеза Лазара и Епископа Артемија.

Скупу је присуствовало више хиљада грађана а припадници Косовске полиције су камерама снимали скуп са оближње зграде полиције.

Поводом обележавања десетогодишњице НАТО бомбардовања у сали Дома културе у Грачаници приређена је изложба дечијих цртежа и одржана је промоција документарног филма о бомбардовању на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска