У Грачаници и Косовској Митровици обележена тринаеста годишњица Мартовског погрома

У Грачаници и Косовској Митровици обележена тринаеста годишњица Мартовског погрома
У Грачаници и Косовској Митровици обележена тринаеста годишњица Мартовског погрома
У Грачаници и Косовској Митровици обележена тринаеста годишњица Мартовског погрома
У Грачаници и Косовској Митровици обележена тринаеста годишњица Мартовског погрома

Тринаеста годишњица Мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији обележена је 17. марта 2017. године служењем парастоса жртвама насиља у манастиру Грачаница.  Парастос је служио архијерејски заменик архимандрит Иларион Лупуловић уз саслужење свештенства приштинског архијерејског намесништва. Потом су се присутни упутили у мирној шетњи до споменика несталим Србима на Косову и Метохији где је положено цвеће.

Годишњици су присуствовали чланови породица настрадалих Срба као и представници породица чији су чланови киднаповани и још се воде као нестали.  Поводом облежавања мартовског погрома у Грачаници су били и представници Владе Србије, Канцеларије за Косово и Метохију, Министарства спољних послова, Комисије за расветљавање судбине несталих особа.

Поводом годишњице мартовског погрома у галерији Дома културе „Грачаница“ отворена је изложба „Насликај ми Призрен“, а у великој сали одржана академија „Да се не заборави“ у организацији Удружења киднапованих и несталих. Са академије је поручено да се насиље 17. и 18. марта 2004. године не може и не сме заборавити.

У име Епархије рашко-призренске окупљенима се обратио игуман манастира Драганац отац Иларион: -Данас обележавамо догађај који је производ бруталности и зла. Сабрали смо се да се помолимо за спасење и посведочимо да је живот јачи од смрти, да сведочимо да је сила љубави јача од свега онога што уништава и посведочимо и да се трудимо да немамо мржње ни према коме, да добрим побеђујемо зло, казао је отац Иларион.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију г. Жељко Јовић је поручио: -Нико не може да нам узме право да се сећамо свих жртава, запаљених цркава, као и право да тражимо истину.

Заменик премијера Косова г. Бранимир Стојановић казао да је 17. марта 2004. године „требало да нам задају коначан ударац за све оно што нису успели да униште“ -Као народ који има велико трајање на овом простору, памтимо многе завршне и коначне ударце, али памтимо да након сваког од тих страдања увек долази ускрснуће и да оно што је за зликовце био наш крај, за нас био наш нови почетак, казао је Стојановић.

Поред председника општине Грачаница г. Владете Костића, обележавању 13-годишњице мартовског погрома и страдања присуствовали су и председник Комисије за нестала лица г. Вељко Одаловић, помоћник министра рада, запошљавања и социјалне политике г. Милан Поповић, представници Удружења киднапованих и несталих и остали представници Срба, као и велики број грађана. 

Годишњица погрома је обележена и у Косовској Митровици, где су чланови породица убијених и њихова родбина, представници владине Канцеларије за Косово и Метохију и локалне самоуправе присуствовали парастосу који је служен страдалима на Косову и Метохији испред "Споменика истине" у близни главног Ибарског моста.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију г. Љубомир Марић поручио је да је српски народ решен да опстане на Косову и Метохији и поред жеље неких да им то право оспоре. -Било је тешких времена, није било лако. Данас смо сложнији него икада, имамо отворену подршку државе Србије, Владе Републике Србије, да се никада више неће догодити погроми, олује и остали злочини, рекао је Марић и навео да се данас на српски народ више не иде руљом и батинама, већ резолуцијама и параграфима, што је, како је оценио, сурова и тужна слика свакодневице нашег народа и покушај потпуног обесправљивања и економског уништења. -Свакако, ми морамо да се сећамо Боривоја Спасојевића, Златибора Трајковића, Јанe Тучев, Драгана Недељковића и осталих наших страдалника, јер њихова имена су опомена да би неко можда поново покушао да промени стварност, а то су исти они који су планирали и реализовали погром 17. марта 2004. године, рекао је Марић.

Председник привременог општинског органа у Косовској Митровици г. Александар Спирић нагласио је да Срби траже истину и да оно што се догодило пре 13 година никако не заборављају. -Мартовски погром не желимо да се нигде у свету догоди и понови. 17. март 2004. године нас обавезује да будемо јединствени и сложни и у данима који долазе, јер се плашимо да је овај датум и даље свакога дана само на другачији начин, рекао је Спирић. -Морамо бити истрајни и остати на путу, чувати своја огњишта и бити своји на своме. Јако је битно да је држава Србија присутна и да помаже своме народу и сигуран сам да без те подршке и чврсте везе нама нема будућности, истакао је Спирић. 

Навршило се 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији када су Албанци протерали нешто више од четири хиљада Срба из својих кућа и запалили преко тридесет верских објеката. У таласу насиља на КиМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну са припадницима међународних снага безбедности. У мартовском насиљу на КиМ 2004. године убијени су Боривоје Спасојевић, Јана Тучев Драган Недељковић, Добривоје Столић и његов син Борко, Бобан Перић, Златибор Трајковић и Ненад Весић. Са Косова и Метохије протерано је 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове. Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену. Према подацима Епархије рашко-призренске, из априла 2004. године, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100.

Извор: Епархија рашко-призренска