У грузијској цркви у Турској откривена јединствена крипта

У североисточном делу главне цркве у грузијском манастирском комплексу Ишкани стручњаци тбилисијског „Истраживачког центра“ открили су јединствену гробницу. Сматра се да је овде сахрањен високи племић. Палеограф Темо Јосуа проучава натписе пронађене у крипти.

„Тешко ми је изразити осећања док сам пузећи улазио  у узану потпуно тамну крипту. Упалио сам фењер и тако био први сведок овог јединственог открића. Дужи натпис сведочи да ова крипта припада неком високом представнику племства или неком црквеном великодостојнику,  можда чак цару или епископу. Наводи се датум подизања крипте – 1009. година.“

 „Такве крипте са тако богатим палеографским материјалом представљају реткост над реткостима и од великог су историјског и културолошког значаја,“ рекао је Леван Цикаришвили из овог Истраживачког центра.

Научници претпостављају да крипта можда припада краљу Гургену, оцу Баграта III, оснивачу чувене цркве у Катајси, која је симбол јединства и моћи Грузије и у којој је крунисан за краља Свети Давид Градитељ. Краљ Гурген је умро 1008, а гробница потиче из 1009. године. Црква у месту Ишкани представља изванредан споменик грузијске црквене архитектуре, а својевремено је била епископска Саборна црква. Њена градња је почела у 7. веку, а у 11. веку је темељно президана.

Извор: ОСР