У Херцег Новом одржана традиционална Спасовданска литија

Поводом Спасовдана славе цркве Светог Вазнесења на Топлој прексиноћ је улицама Топле и Игала одржана величанствена литија, коју су многи упоредили са литијом која се 12. маја, на дан Св. Василија Острошког доживи у Никшићу или 12. јула на Петровдан у Бијелом Пољу. Изузетно бројни вјерници кренули су са Топле према Игалу, са знамењима литије, коју су предводили херцегновски свештеници. Нарочито радује да је у литији учествовао и тако је уљепшао велики број дјеце.

У Игалу, на тргу испред бивше робне куће „Агрум“, читано је Јеванђеље, а затим изведен богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали чланови КУД-а „Игало“. Из Игала литија је кренула даље Улицом Сава Илића до Титове виле и назад обалом Николе Ковачевића. Предивно је било видјети учеснике литије, који су као некада воз, у колони ишли трасом некадашње пруге и створили живу композицију која је ишла обалом ка Херцег Новом. На бившем мулу РВИ, читано је друго Јеванђеље, а затим је литија шеталиштем „Пет Даница“ кренула ка цркви Св. Николе на Топлој гдје је у порти резиденције Љубибратића читано треће Јеванђеље. У литији су учествовали и бројни новски спортисти, који су на овај начин показали да су одани и својој вјери, своме граду и традицији.

На завршетку литије парох требињски Дражен Тупањанин у пригодној бесједи честитао је храмовску славу оцу Раду и Владану који служе у Саборном храму Светог Спаса.

– Честитам славу свима онима који се данас радују великом догађају када се Бог Отац прославио у свом Сину Исусу и на очигледан начин објавио своју љубав и своју жељу да се сви ми људи спасимо кад је Син његов са Маслинске горе васкрсао. Вазнио се до престола Божјег један од нас. Вазнио се Исус, син Дјевин који је истовремено и син Светог Оца. Кад се узнио, Отац на небу узнио је и цијелу природу. Све оно што је Он понио, прије свега на крст, у васкрсење, у побједу и ево у данашњи дан стиже до престола Божјег и због тога је овај дан у народу познат као Спасовдан. И десет дана од данашњег дана биће силазах Духа Светог на апостоле. И када као данас изађемо на улице овог града онда ми не излазимо да говоримо неку идеолошку поруку него излазимо да би поздравили сваког човјека да и ту људи виде да се сусретну са Јеванђељем. Као људи који вјерују у васкрсење пјевамо да би свако пошао за нама, да би се радовали, не да би дијелили, него да би ујединили. Окупили смо се на дан кад се Христос вазнио и због тога се сви радујемо. Ми смо дошли са ових брда из Требиња. Иза ових граница. За хришћане, нема ни државних ни националних граница. Све је то Христос превазишао и ми у то треба да вјерујемо и да сваком човјеку прилазимо као самом Исусу Христу – казао је Тупањанин. На крају свечаности у порти цркве Вазнесења на Топлој одржан је културно-умјетнички програм.

Спасовдан је некад био крсна слава града, а ова литија је својим достојанством и понашањем свих учесника показала да се лијепе традиције не смијемо лако одрећи.

Здравко Шакотић

Извор: Дан