У храмовина Крима служен парастос свима погинулим у годинама депортације

Симферопољ 18. маја 2016. -  По благослову Митрополита симферопољског и кримског Лазара, у свим храмовима и манастирима ове Епархије одслужени су парастоси свима православним хришћанима који су изгубили свој живот у време депортација.

Лично Митрополит Лазар, заједно са муфтијом кримских муслимана Аблајевим Емиралијем и секретаром Међурелигијског савета протојерем Александром и другима члановима, узео је учешће у заседању овог Савета на тему „Мир – Дар Божији“, уређен ом поводом Дана спомена жртава депортације народâ Крима.

На заседању се Владика обратио свима Кримљанима: „ ...Данас се сећамо трагичног догађања у Републици Крим. Дан сећања на жртве депортације народа Крима. Ми не можемо заборавити прошлост, али нам је обавеза да извучемо неопходне лекције, знајући да ће будућност зависити од нас самих. Управо ми који данас живимо, градимо историју за сутрашњи дан. Из овог разлога данас желим да позовем све народе насељене на Кримском полуострву да очувају духовну трезвеност, мудрост и мир.

Данас се у Републици Крим одржавају тужне манифестације, а међу њима и отварање прве врсте меморијалног комплекса посвећеног жртвама депортације са Крима. Тај споменик није ништа друго но дан подсећања сваког од нас на то да су они били невино осуђени.

Нека Господ благослови земљу древне Тавриде и наше народе! И помогне да превладамо жалосне последице онога што се десило. Да се никад ништа слично не поврати! Нека наша Богом благословена област, молитвама и радом свих кримских народа, процвета у миру и јединству, у градској слози и љубави.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)