Индонезијa: Закон о забрани фундаменталистичке организације

У Индонезији је Парламент коначно усвојио закон који се противи фундаменталистичким организацијама, али се не супротставља људским правима и слободи удруживања, јер људска права не могу смањити или повредити опсте добро. Организација која се противи темељној идеологији државе, у било којој би земљи била распуштена зато што је субверзивна, казао је патер Бени Сусетио, секретар националнога већа ‘Института Сетара’, студијскога центра за људска права, изражавајући задовољство одредбом против екстремизама. Она, наиме, овлашћује Владу да распусти многобројне организације противне Уставу и идеологији ‘Панкасила’, односно индонезанским националним начелима.

Закон је иницирала и снажно желела администрација председника Јока Видода како би се ограничили присутност и деловање радикалних исламских скупина које су прошлих месецî дале да се чује њихов глас и осети њихов утицај на друштво, које је већински муслиманско, и то пропагирајући идеје као што је протезирање шеријатскога закона и калифата, који су супротни структури индонезанске нације.

Према новим одредбама, извршна власт ће моћи директно интервенисати, забранити и распустити многобројне организације, без судскога поступка. Наиме, пре је, по индонезанском праву, била потребна судска одлука о распуштању групација и удрузења. Извршна је власт, на пример, у јулу ове године путем суда упозорила и тражила распуштање радикалне исламске групације Хизбут Тахрир Индонезиа, оптужене за угрожавање националнога јединства земље, будући да подмомазе исламски калифат.

-У нашој земљи муслимани и хришћани активно сарађују у изградњи друштвеног и културалног ткива поштовања и саживота, и то кроз васпитање, посебно у породицном животу, подсетила је Сити Мусда Мулија, муслиманска активиститкињаа за права индонезанских женâ, и додала како је за то потребно преобликовати неке законе у сврху заштите демократије и људских правâ.

Извор: Радио Ватикан