У Ивањици дочекане мошти руских светитеља

У Ивањици дочекане мошти руских светитеља
У Ивањици дочекане мошти руских светитеља
У Ивањици дочекане мошти руских светитеља
У Ивањици дочекане мошти руских светитеља

Поводом 180-годишњег јубилеја храм и верни народ Ивањице имали су несвакидашњи благослов доласком моштију осамнаест највећих светитеља из Русије.

Милошћу Божјом, благословом Eпископа жичког г. Јустина и Митрополита јарославског и ростовског г. Пантелејмона, мошти светитеља стигле су у Ивањицу у 13. октобра 2018. године у пратњи руске делегације коју су чинили: игуман Августин, настојатељ Спасојаковљевског манастира, свештеник Александар, старији саветник амбасадора Руске Федерације г. Александар Конаникин, градоначелник Великог Ростова г. Андреј Лос, оснивач Хуманитарног фонда „Свети Григорије Богослов“ г. Вадим Јакунин, као и велики пријатељи г. Николај Шувалов и гђа Наталија Шатиљина.

Свечани дочек моштију светитеља из Русије предводио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин заједно са свештенством и верним народом који је долазио и из околних градова. Свете мошти су изложене у храму на поклоњење и целивање. Старешина храма протојереј Синиша Раденковић пожелео је добродошлицу гостима два побратимљена града, Ивањице и Великог Ростова: -Ово је велики дан и дар од Бога, јер је у Ивањицу дошла ризница благодати, осамнаест великих светитеља. У години када црква у Ивањици обележава 180 година од изградње, обележено је недавно и 180 година српско-руских дипломатских односа. Радост је утолико већа што је први пут у дугој историји један дипломатски званичник посетио на овакав начин наш храм.

У спомен историјског тренутка, захвалницу Амбасади Руске Федерације примио је г. Александар Конаникин.

Власник чувене ливнице г. Николај Шувалов поклонио је ивањичкој цркви звоно, док је Епископ жички г. Јустин поздравио присутне: -Велика је радост и благослов што ме је Господ удостојио да данас дочекам мошти сведока Христових, у навечерје великог хришћанског празника Покрова Пресвете Богородице. Ово је велики догађај за оба народа, зато што Пресвета Богородица посредује и моли се за све нас. Светитељске мошти које су данас дошле у Ивањицу сведоци су Васкрсења Христовог. То су сви они људи који су победили смрт баш онако како је Господ победио. То је доказ истините вере наше. То су светитељи који вековима чувају руски народ и данас су дошли да се друже са српским светитељима. Данас ми чинимо братимљење преко светитеља Божјих. Има ли већег и богоугоднијег дела, него да ми људи који следујемо Христу гледамо на светле примере у историји рода људскога. Најбоље је ћутати и молити се њима, да посредују да завлада мир и љубав међу људима. Да оно што је Господ хтео са родом људским, да се сви спасу и дођу у познање истине, да се то оствари и у овом веку и у овоме времену. Много је невоља али Господ каже: „Не бој те се јер ја победих свет.“ Нека је благословен ваш долазак. Нека је благословен дан када су мошти руских светитеља походиле нашу благословену земљу. И нека Господ милости и љубави буде са свима нама у све векове и сву вечност. Амин.

У ивањичком Дому културе у организацији града Ивањице и Цркве у вечерњим сатима уприличена је академија у част српско-руских односа.

Мошти осамнаест руских светитеља пребиваће у ивањичкој цркви до 20. октобра 2018. године. Свакодневно, после свете Литургије, биће вршена богослужења за разне животне потребе верних. Крај моштију током целог дана свештеници бде и помазују, тако да свако ко дође у храм може се помолити и целивати свете мошти са вером да ће молитвама руских светитеља њихове молитве бити услишене пред престолом Цара Славе.

Извор: Епархија жичка