У Јерменији праве реплику Нојеве лађе

Историјско-културни и научно-образовни комплекс Нојева барка биће изграђен у Јерменији у складу са пропорцијама описаним у Библији, користећи армирани бетон, преноси РИА Новости, позивајући се на Фондацију Градимо за све људе, установљену специјално за овај пројекат.

Према библијском предању, Нојева лађа, изграђена по Божјој заповести, а у којој су Ноје и његова породица могли преживети Потоп, спустила се на планину Арарат после четрдесет кишних дана. Реплика лађе изградиће се на врху планине прекопута Арарата, и то од армираног бетона, а обложена дрветом. Фондација наводи да ће лађа бити дуга 300 лаката, висока 30 лаката, а широка 50 лаката.

Организатори планирају да у лађи поставе 200 одељења, која ће  представљати националне културе различитих народа и земаља.

"Комплекс ће имати практичну вредност: поклоници и туристи моћи ће уђу у њених 40 просторија. Овде ће радити музеј, галерија, библиотека, налазиће се конференцијске сале, каом и сале за званичне и државне пријеме ", истакао је представник Фондације.

Састављен је организациони одбор са Мартуном Арутиунианом на челу, иначе директором “Scenic Art Mill” као извршним директором. Пројекат ће бити представљен влади, а пројектовање и изградња лађе почеће након што план буде одобрен.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)