У Јерусалиму напали декана и богослове Јерменске богословије

У суботу, 8. јуна 2019. године, групу јерменских богослова и декана Богословије напала су тројиоца јеврејских екстремиста и њихов пас. Тог дана поподне група од 20 студената Јерменске богословске школе, у пратњи њеног декана, напустила је Јерменску богословију ради недељног поклоњења Светом гробу.

Они су вербално и физички нападнути од стране екстремиста, што се, нажалост, дешавало хиљаду пута и још увек се дешава. Јерменски свештеници се дуги низ година пљују, вербално и физички нападају.

И тако, у ту суботу, 8. јуна 2019, испред Јерменске богословије тројица јеврејских екстремиста у редовној одећи (не носећи хареди црну и белу одећу) пљували су на групу богослова и узвикивали: „Смрт хришћанима!“ и „Збрисаћемо вас с лица ове земље!” Затим су скинули брњицу са уста свог пса и туткали пса да угризе свештеника који је пратио богослове. Када је њихов пас напао, свештеник је пао на земљу. Неки од богослова су скинули своје мантије како би заштитили свештеника од пса нападача и одвратили пса. Сад су напали и и групу богослова док су штитили свештеника од опаког пса. Један од екстремних Јевреја напао је студента и сломио руку богослову.

Екстремисти Јевреји су затим побегли са сцене и отишли у Кишле, у полицијску станицу у Старом Граду и жалили се против јерменског свештеника. Одмах после тога надлежни јерменски свештеник отишао је у полицијску станицу у Старом граду да поднесе званичну пријаву против тројице екстремиста; са њиме је отишао свештеник који је пратио групу студената, као и богослов чију је руку сломио један од екстремниста.

Чланак у јеврејској штампи о нападу је чиста измишљотина и злонамерна клевета, који прља наше добро име и наноси штету изванредној репутацији Јерменске Патријаршије.

Реаговања у јеврејској штампи су клеветничка и изазивају мржњу.

Јерменски патријаршија има извештај о жалби против екстремиста, извештај о посети Хитној служби у болници, укључујући дијагнозу и лечење, слике рањеног студента Богословије у болници и сведочење групе богослова као очевидаца.

Живимо мирно у овој земљи и имамо право на заштиту када смо нападнути.

Позивамо израелске власти, јеврејске верске вође, израелску полицију и све друге власти да казне починиоце и жестоко осуде ово понашање према хришћанима, а посебно према нашој јерменској заједници, каже се у саопштењу Јерменске јерусалимске патријаршије.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)On Saturday, June 8, 2019, a group of