У Каиру одржано заседање Радне групе за припрему дијалога између Руске и Коптске Цркве

У Конференцијском центру Коптске Цркве у Каиру од 9. до 13. фебруара 2015. године одржано је заседање Радне групе за припрему дијалога између Руске Православне Цркве и Коптске Цркве.

Циљ заседања је био даље развијање односа међу двема Црквама, на основу договора приликом сусрета Патријарха московског и све Русије Кирила и Коптског Патријарха Тавадроса II  29. октобра 2014. године.

Руску Цркву су представљали заменик председника Одељења за спољне црквене односе архимандрит Филарет Булеков, секретар ОСЦО јеромонах Стефан Игуманов и сарадник С.Г. Алферов. Коптску Цркву су представљали секретар за штампу свештеник Пулес Халин, заменик декана Духовне семинарије Светих Атанасија и Кирила у епархији Лос Анђелеса свештеник Јован Павле Абдељсаид и генерални секретар Института коптских студија др Исак Ибрахим Ахбан.

Ујутру 9. фебруара руску делегацију је примио Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Теодор у манастиру св. муч. Георгија у присуству Митрополита пелусиотског Нифонта. Овом приликом је архимандрит Филарет пренео Патријарху Теодору поздраве Патријарха московског Кирила и Митрополита Илариона, истакавши да се започети дијалог између двеју Цркава води у контексту свеправославног дијалога са древним Источним Црквама.

Са своје стране, Патријарх Теодор је истакао  високи ниво добрих односа између Руске и Коптске Цркве, а нарочито после недавне посете поглавара Коптске Цркве у Русији, и пожелео члановима делегације плодан рад и Божју помоћ у предстојећим залагањима.

После овога пријема московска делегација је посетила Саборни храм Св. Ђорђа и разгледала погребну крипту александријских патријараха.

Истог дана делегација се сусрела се са Епископом Лос Анђелеса Серапионим (Коптска Црква), одговорним за координацију дијалога са коптске стране. Током заседања Радне групе изложен је читав низ предлога који ће се изнети на размотрење Св. Синоду обеју Цркава. По богословским питањима предлаже се развијање сарадње у оквиру специјалних тематских подгрупа на академском нивоу, у области поклоничких путовања, сарадње приликом сузбијања различитих појава христијанофобије, затим у сфери црквеног и социјалног служења. Последњег дана заседања чланови Радне групе су примљени код Свјатејшег Патријарха коптског Тавадроса, када  га је архимандрит Филарет поздравио у име пуноће Руске Православне Цркве.

Коптски патријарх је високо вредновао проведени рад и изразио наду да ће се и убудуће успешно одвијати међусобни односи.

Извор: Московска Патријаршија