У Кијеву канонизован Преподобни Јован Светогорац

Причислење збору светих преподобог Јована Светогорца (Вишенског) савршено је 28. јула 2016. године на Божанској литургији служеној испред Успенске саборне цркве Кијево-печерске лавре. Богослужењем и прослављењем је началствовао предстојатељ Украјинске Православне Цркве Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије. Саслуживали су представници помесних Православних Цркава и монаси са Свете Горе.

Чин канонизације је обављен после Малог входа и последњег помена који Црква служи за праведника. Митрополит бориспољски и броварски Антоније је прочитао одлуку Свештеног Синода Украјинске Православне Цркве о причислењу монаха Јована Светогорца к лику светих, а Митрополит вишгородски и чернобилски Павле, намесник Успенског саборног храма Кијево-печерске лавре, прочитао је кратко житије овог подвижника.

Затим је хор отпевао топар и величаније Преподобном Јовану Светогорцу, а Блажењејши Митрополит Онуфрије је благословио верне изображеним ликом светога. По окончању чина канонизације Предстојатељ Цркве, архјијереји и верни целивали су икону преп. Јована.

Нови светитељ ће се празновати 29. јула (16. јула по ст. ст.). Преп. Јован је духовни писац, атонски старац, знаменити подижник; играо је важну улогу у борби против пољске римокатоличке експанзије и у препороду Православља у Украјини у 17. веку.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)