У Кијеву канонизован Свети Јован Босоноги

Причислење светима Преподобног Јована Босоногог обављено је у Кијеву у цркви Рођења Пресвете Богородице у манастиру Десјатинаја 29. децембра 2015. године. Овим поводом је Његово Блаженство Митрополит кијевски и свеукрајински г. Онуфрије (Московска Патријаршија) одслужио Божанску Литургију уз саслужење Митрополита бориспољског и броварског Антонија, Архиепископа хородницијског Александра, Епископа новокаховског и хеническог Филарета и других.

После Литургије одслужен је последњи парастос за покој душе Преподобног Јована Босоногог Христа ради јуродивог, након чега је Митрополит бориспољски Антоније прочитао одлуку Светог Сабора Украјинске Православне Цркве од 19. јуна 2014. године којом се Преподобни Јован (умро 1849.) уноси у диптих помесних светих Кијевске епархије. У наставку је Епископ фастовски Дамјан прочитао житије новопросијавшег светог.

Преподобни Јован се преставио у Господу 1849. године у својој 50. години живота, и сахрањен је у гробљу Шекавитскоје у Кијеву. Знаменит је по својим добрим делима милосрђа и своје јуродивости у Христу. Од новца који је добијао од богатих Свети Јован је уредио обитавалиште за сиромашне и бескућнике где је свкодневно пружао склониште и храну за око 200 лица. Његово руководеће начело је било да га суботно богослужење не затекне ни с једном рубљом у џепу.

У својој проповеди Блажењејши Митрополит Онуфрије је нагласио важност стицања трпљења и смиравања узимајући при том пример Светог Јована Босоногог: -У наше време хришћани су угњетавани широм света. По нама православним хришћанима гази се и клеветају нас, бивамо злостављани и жигосани таквим речима које немају везе с нама, изјавио је поглавар Украјинске Православне Цркве.

Блажењејши је закључио рекавши да „све што треба да учинимо јесте да прихватимо такве ситуације које нам је Господ допустио. Будите трпељиви и благодарни пред Господом, и научићете се смиравању и стицању спасења! Св. Јован је пример човека који је поднео срамоћења и пострадао услед неоправданих оптужби. Међутим, данас га прослављамо као свеца Божјег.“

После службе узнете су молитве за мир у Украјини.

Извор: Православие.ру (Р.Ракић)