Кијев: Разбијен споменик кнезу Владимиру - крститељу Русије

 У Кијеву су непознати починиоци разбили споменик светог равноапостолног кнеза Владимира, који је недавно – пре мање од годину дана – постављен на обали Дњепра уочи прославе 1025-годишњице Крштења Русије. 

О томе је на својој фејсбук страници саопштио архимандрит Алимпије (Свјетличниј). На фигури Светог Кнеза унакажено је лице и одваљен крст.  „Сада су мрзитељи нашег града и свега оног што је прелепо напали самог Светог равноапостолног кнеза Владимира - Сунце Јарко“  - написао је 24. априла архимандрит Алимпије.

„Поводом 1025-годишњице Крштења Русије (тек у лето 2013. године!), на обали, поред места где је започето Крштење Русије, биле су постављене скулптуре (аутора Александра Моргацког) кнеза Владимира и Претече Господњег Јована. Оне су постале „визит карта“ светог места на Дњепру, и било их је могуће посматрати са реке. Украшене орнаментима анђела, оне као да су настављале своје свештено дело Крштења. А погледајте сада! Нагледајте се с уживањем, Украјинци. Колико ли је мржње према светости потребно осећати, да би се на овакав начин наругало оном што представља драгоценост за наш народ! Да буде јасније – у руци је кнез држао Крст! Ко сада може да каже, да то није гнев великог кнеза Кијевског на нас?“

Извор: Pravoslavie.ru