У Кини прослављен Васкрс

У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс

На позив православних верника  при Покровском храму града Харбина у Републици Кини, васкршњу јутрењу служио је архијерејски намесник првог округа Владивостока, свештеник Димитрије Федорин. Свештеник се обратио сабраним верницима кратком беседом, којом је верним чедима Кинеске Православне Цркве честитао Празник над празницима и Свечаност над свечаностима  - светло Васкрсење Христово, и уверио сабране у молитве Најсветијег Патријарха московског Кирила, који је у том истом храму савршио Божанску Литургију за време своје посете Кини 2013. године.

На сам дан Васкрса, 20. априла, свештеник Димитрије Федорин је у истом храму одслужио Литургију. Иако се тек 16. априла сазнало да ће се овде држати богослужења, више од 130 православних верника дошло је у храм да подели пасхалну радост, од којих је њих више од 60 примило Тело и Крв Христову.

На Васкршњи понедељак су о. Димитрије и чланови руске православне општине посетили три болнице у Харбину у којима се на лечењу налазе деца из Русије и околних земаља.  Свештеник је поздравио малишане и њихове родитеље и честитао светли празник; двадесет и једно дете је примило причешће. На редовну пастирску подршку деци, која се налазе на лечењу у медицинским центрима Харбина, као и њиховим родитељима, подсетио је Патријарх Кирил за време свога боравка овде у мају 2013. г. У овом циљу Свјатејши је учинио званичну посету властима провинције Хејлунцзјан и града Харбина.

На православном делу градског гробља Хуаншан свештеник Димитрије се помолио за покој душа последњег старешине Покровског храма свештеника Григорија Чжу Шипу. Узнете су молитве и за покој душа свих овде сахрањених руских и кинеских православних хришћана.

Истога дана свештеник је водио разговоре с председником Одбора по националним и верским питањима провинције Хејлунцзјан Сјуј Сјанго и изразио благодарност властима ове провинције и града Харбина на старању око духовних потреба православних верника који привремено или стално живе на североистоку Кине. Свештеник је истакао да се управо одслужена богослужења и старање о  младима на лечењу у државним установама показали како је неопходно да се обезбеди редовно пастирско старање о православним верницима.

Са своје стране је Сјуј Сјанко приметио да су садашња посета делегације Руске Православне Цркве и одржана богослужења нормалан  плод историјске посете Кини Најсветијег Патријарха Кирила, и изразио наду у даље развијање сарадње у договореним оквирима. У разговорима су учествовали и чланови кинеске црквене општине Покровског храма, као и сарадници провинцијских и градских канцеларија по верским и националним питањима.

У Шангају је православно богослужење савршено у Николајевском храму, који се показао малим за све оне који су желели да дочекају Васкрсење Христово. На богослужењу, које је обавио старешина православне шангајске општине протојереј Александар Киселевич, молило се више од 350 чланова међународне православне заједнице, међу којима Руси, Украјинци, Грци, Французи, Американци. Њих више од 160 лица примило је божанске Тајне.

На празним Васкрсења Христова у Успенском храму на подручју Амбасаде Русије у Пекингу, свештеник Сергије Воронин је служио пасхална богослужења. Учествовало је око 300 лица, парохијана, из Русије, Украјине, Белорусије, Румуније, САД, Француске, Немачке, Етиопије, Грчке  и из других земаља. Више од сто лица се причестило. После Литургије црквена општина је приредила трпезу љубави.

На југу Кине је протојереј Дионисије Поздњајев савршио васкршња богослужења за међународну заједницу при Петро-павловском храму у Хонг Конгу.

Извор: Московска Патријаршија (превод с руског: Радомир Ракић)