У Кини свечано прослављен Васкрс

У Кини  свечано прослављен Васкрс
У Кини  свечано прослављен Васкрс
У Кини  свечано прослављен Васкрс
У Кини  свечано прослављен Васкрс

У васкршњу поноћ старешина првог округа Владивостока, парох при  Покровском катедралном храму јереј Димитрије Федорин заједно с групом вреника у Харбину (Кина) предводио је трократни опход око храма и у наставку служио васкршњу јутрењу и Божанску литургију. Садејствовао је ђакон Александар Јуј Ши, први кинески клирик рођен у овдашњој Цркви.

Из разлога што се на Покровском храму од Божића изводе радови на обнови, богослужења су савршена у римокатоличком катедралном храму. Сама, пак,  јутарња литија је обављена око Покровског храма; уз сагласност власти, верници су могли ући у ову цркву и упалити пасхалне свеће пред иконама. У опходу је учествовало 370 лица, од којих је већина кинеског порекла.

Васкршњу Божанску литургију је савршио свештеник Димитрије Федорин; на њој је више од 180 верника поделило пасхалну радост, а више од 80 лица приступило је Светом причешћу.

Током наредна два празнична дана свештеник и чланови руске православне Црквене општине посетили су болнице у Харбину, у којима се на лечењу налазе деца из Русије. Свештеник је честитао Празник Васкрса деци и њиховим родитељима; двадесет петоро деце се причестило.

На православном делу градског гробља Хуаншан свештенослужитељ је очитао молитву на месту погреба свештеника Григорија Чжу Шипу-а, последњег старешине Покровског храма. Молитве су узнесене и на гробовима руских и кинеских православних хришћана. Молило се и за покој душа совјетских војника који су учествовали у ослобађању североистока Кине 1945. године.

У Успенском храму на терену Амбасаде Руске Федерације у Пекингу пасхална богослужења је одслужио свештеник Сергије Воронин. На поноћној Литургији молило се више од 430 верника – из Русије, Украјине, Белорусије, Румуније, САД, Француске, Немачке, Етиопије, Грчке, Молдавије и из друих земаља. У молитви су учествовали дипломати из Русије, Белорусије, Грчке и Србије.

На сам празник Васкрса старешина Успенског храма посетио је у болници главног града Кине децу из Русије која су на лечењу. Православна општина Пекинга је малим пацијентима подарила јеванђеља, дечје књиге, колаче (куличи) слаткише и васкршње сувенире. Више од 40-ро деце и родитеља причестило се.

У Шангају је православно богослужење савршено у Николајевском храму, који није могао примити све оне који су желели да молитвено и заједнички дочекају светли Празник над празницима. На богослужењима, која је служио настојатељ православне Општине шангајске протојереј Алексије Киселевич, молило се више од 400 верника, чланова међународне православне заједнице, међу којима Руси, Украјинци, Грци, Немци, Холанђани, Пољаци, Срби, Бугари, Американци и други. Више од 180 верника причестило се Животворним Тајнама Христовим.

На црквенословенском, енглеском и кинеском језику ориле су се васкршње песме и читане молитве у Петропавловском храму у Хонг Конгу с протојерејем Дионисијем Поздњајевим на челу. Светла богослужења је пратило више од 120 људи, како житељи Хонг Конга, тако и верници из Русије, Украјине, Белорусије, Велике Британије, Француске, САД, као и саме Кине.

Извор: Московска Патријаршија (превео Радомир Ракић)