У Кованлуку прослављен Свети Василије Острошки

У Кованлуку прослављен Свети Василије Острошки
У Кованлуку прослављен Свети Василије Острошки
У Кованлуку прослављен Свети Василије Острошки
У Кованлуку прослављен Свети Василије Острошки

Епсикоп Јустин: -Сви они који се труде да задобију Божју љубав кроз држање заповести  Божје, себе ће припремити још овде на земљи за живот вечни.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ жички г. Јустин, уз саслужење архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, старешине Светотројичне цркве у Краљеву протојереја-ставрофора Јована Ђорема, старешине Саборног храма протојереја Радоја Санда и братства овог светог храма, као и протођакона Александра Грујовића и ђакона Милутина Балтића.

Прослава храмовне славе у Кованлуку започела је 11. маја 2017. године празничним бденијем које је служио архијерејски намесник жички протојереј–ставрофор Ненад Илић. Саслуживали су протојереј Иван Радовановић, старешина храма Светог Василија Острошког и јереј Марко Петровић. Архијерејски намесник Ненад Илић благословио је петохлебницу, уз дивно појање свештеника при храму Светог Саве Дејана Марковића и појца Ненада Кркобабића.

У петак, 12. маја 2017. године, реке верника притицале су храму Светог Василија, у молитви угоднику Божјем, дочекујући свога пастира епископа Јустина и показујући на тај начин видљиву заједницу са Свима Светима и са Светим Василијем у Једној Светој Цркви. Прослава Светог Василија у овоме значајном храму посвећеном његовој Светој успомени врхунила је светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ жички г. Јустин, уз саслужење архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, старешине Светотројичне цркве у Краљеву протојереја-ставрофора Јована Ђорема, старешине Саборног храма протојереја Радоја Санда и братства овог светог храма, као и протођакона Александра Грујовића и ђакона Милутина Балтића.

Лепоти богослужења су својим појањем допринели појци храма Светога Саве, као и појци храма Светога Василија Острошког. На Литургији је такође било присутно братство храма Светога Саве и Свете Тројице у Краљеву, као и братство храма Васкрсења Лазаревог у Жичи и храма Светога Ахилија у Ариљу, а такође и високопречасни Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић. Посебану радост овоме сабрању придодали су ученици Основне школе Вук Караџић који су у обе школске смене посетили храм Светога Василија.

Овоме свештеном сабрању присуствовали су у име градске управе: градоначелник града Краљева г. Предраг Терзић, заменик градоначелника гђа Марица Мијајловић, представници Полицијске управе у Рибници и Народне библиотеке Стефан Првовенчани у Краљеву. Присутни су били и председник Црквеног одбора г. Љубинко Трифуновић, предузетник, и чланови Црквеног одбора.

На светој Литургији епископ Јустин се обратио целокупној сабраној заједници и благословио је поучном омилијом. Владика је у својој беседи на посебан начин нагласио важност нашега труда за све што чинимо, а посебно за наше спасење. Он је подсетио на Јеванђелско читање Блаженстава које непрестано инспирише проповеднике Јеванђеља: -Највеће блаженство које је нама Господ дао то јесте Јеванђеље, живот у Јеванђељу, зато што је у Јеванђељу записан његов живот и све оно што смо ми дужни да чинимо ако хоћемо вечно спасење. А то је да љубимо Бога свога, свом душом својом, свим срцем својим и ближњега као самога себе…. Сви они који се труде да задобију Божју љубав кроз држање заповести  Божије, они ће себе припремити још овде на земљи за живот вечни. 

Преосвећени је истакао да премда овај свет у злу лежи, ми треба да га употребимо за своје спасење, а исто тако да ова храмовна слава представља прослављање светитеља коме је светлост живота постало свето Јеванђеље.

После прочитане заамвоне молитве, епископ Јустин је према одлуци Светога Архијерејског Синода орденом Светог Саве одликовао Милуна Јовановића, предузетника из Рибнице и вишегодишњег доброчинитеља овог светог храма.

После свете Литургије славље је настављено трпезом љубави, а током целог дана верни народ је притицао не само из Кованлука и Берановца, него и из ближе и даље околине очекујући утеху, радост и исцељење свих немоћи од Светог Василија.

У пет часова поподне, братство храма је на вечерњем богослужењу прочитало акатист Светоме Василију, док је порта као и храм била испуњена чадима наше Свете Цркве, децом Божјом. Овако је завршена прослава храмовне славе и велике свечаности, уз подсећање на Владикине речи да Светог Василија славимо свакога дана у години.

Извор: Епархија жичка