У Лопушинском манастиру откривена зазидана икона Пресвете Богородице

Зазидана икона, дуже од 320 година, откривена је у цркви Лопушинског манастира светог Јована Претече у Видинској митрополијаи. Највероватније је задидана 1688. године. Била је увијена у крпу ручне израде, која је упола пропала. Иначе, сама икона је остала неоштећена. Епископ Сиониј сматра да је икона исликана кад је и манастир подигнут, на месту једног старијег манастира. Године 1688. ову свету обитељ Турци су спалили, након угушеног Чипровског устанка. Манастир је обновљен 1856. године када су радници пронашли масовну гробницу, па су тела побијених похрањена у манастирској костурници.

Могуће је да је икона чудотворна и да је била скривена како је непријатељ не би запазио и уништио. Ово поткрепљује чињеница што је оков на икони од сребра, а сребром се опточују чудотворне иконе. Сам изглед полеђине иконе  посведочава да је ова светиња била у храму кад је избио и пожар, па је с једне стране нагорела. На икони су исликана два зелена кипариса као символ вечности  Православља, а између њих представљена је и палма као символ Божје благодати.

После конзервације икона ће, благословом Митрополита видинског Дометијана, боравити у манастирској цркви на молитвено поклоњење и целивање верујућег Божјег народа.

Извор: Бугарска Патријаршија