У Мађарској ће се прославити 1700-годишњица Светог Мартина Турског

2016. година посвећена је прослављању овог светитеља рођеног у данашњој Мађарској. – Врхунац свечаности 7. јула у месту Шомбателију. Ватикан је објавио да ће Светог оца Папу на овој свечаности представљати чешки прашки кардинал Доминик Дука. Наиме, током целе 2016. године хришћани ће богослужењима обележити 1700-годишњицу његовог рођења, док ће се 11. новембра посебно подсетити на то како је овај светитељ заједно био покривен са неким просјаком који се смрзавао.

Св. Мартин је рођен вероватно 316. године у граду Сабарији, а што је данас погранични град Шомбатели према аустријском Градишћу. Као син једног римског трибуна, по жељи свога оца ступио је у војску. Христову веру је пригрлио у својој 18. години и крстио се, напустио војску и постао мисионар.

Почев од 371. године он је епископ турски на Лори; упокојио се 8. новембра 397.г. у својој епархији.  Гроб овог франачког националног светитеља и небеског покровитеља кројача, просјака, понижених и оних који напуштају војну службу у Туру постао је значајно место поклоњења. Иначе, он је покровитељ бискупија Шомбателија, Ајзенштата, Мајнца, Ротенбурга и Буенос Аиреса.

Извор: Катпрес (превод Инфо-служба СПЦ)