Острог: Храмовна слава Доњег манастира

Светом Литургијом коју је служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством, празничном Литијом и благосиљањем славског колача у Доњем манастиру Острогу данас је прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле – Тројкичиндан, храмовска слава Доњег манасстира.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је миропомазао новокрштеног слугу Божијег Јакова. Након Литије и благосиљања славског колача, Митрополит Амфилохије је у празничној архипастирској бесједи подсјетио на ријечи Светог Григорија Богослова да сва историја свијета и човјека личи на три велика земљотреса.

„Први земљотрес је било јављање и откривење Бога Оца, када су људи преко светих пророка богонадахнутих сазнали и познали да је Бог један и да се само њему треба клањати. А други земљотрес који је потресао и небо и земљу јесте откривење и јављање Сина Божијега јединороднога, јесте домострој Христов од Његовога рођења, преко Његовог крштења, Његовог преображења, Његовог распећа, Његовога погребења, Његовога Васкрсења до Његовог вазнесења“, рекао је Владика Амфилохије.

„А Он је тај који је, прије него што се вазнио на небеса обећао да ће послати Духа Светога Утјешитеља, да нас неће оставити саме. Вазнио се на небеса, а по свој земљи остала је Духом Светим слава Његова, Духом Светим који је сишао на ученике Његове на Гори сионској“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

„Нека су благословени наши преци, и Свети отац наш Василије што је управо овај храм посветио највећој тајни, највећој истини. Сви други храмови на земљи, посвећени Мајци Божјој, посвећени Светим Божјим угодницима, сви они се уграђују у овај храм. Најсавршенији, најсветији храм на земљи јесте посвећен Светој Тројици“, рекао је МИтрополит Амфилохије.

Након Свете службе приређена је славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Острог: Храмовна слава Доњег манастира
Острог: Храмовна слава Доњег манастира
Острог: Храмовна слава Доњег манастира
Острог: Храмовна слава Доњег манастира