У манастиру Савини одржани 6. сусрети православних хорова

Порта манастира Савина у суботу 25. јуна била је по шести пут мјесто сусрета и заједничког наступа православних хорова, у поводу обиљежавања Видовдана.

У програму су учествовали хорови: „Српско пјевачко друштво „Светосавник“ из Подгорице, „Свети Новомученик Станко“ из Никшића, „Свети Евстатије Превлачки“ из Будве, „Свети Сава“ из Херцег Новог, „Свети Василије Острошки“ из Кумбора и „Рождество“ из Бијеле.

Хорови су прво наступили са по три композиције, појединачно, а потом су сви заједно пјевали: „Кто Бог велиј“, „Српкиња“, „Оро се вије“, „Расло ми је бадем дрво“, „Видовдан“ и химна „Светом Сави“.

Ова традиционална духовна манифестација, у организацији СПКД „Просвјета“ из Херцег Новог, имала је своју историјску линију, која је конферансом повезивала музичке тачке. Видовдани су увијек сјећања на прошлост и ламент за душама бораца палим за слободу.

Везна тема је говорила о времену обиљежавања 210 година, откако је 1806. године су Херцег Нови и Бока, у времену политичког безвлашћа, између Француске и Аустријске управе привремено били под управом царске Русије. Тада су бокељски прваци искористили прилику и преко Јована Црногорчевића позвали адмирала Сењавина, тада укотвљеног са флотом на Крфу, да преузме власт у Боки. Тако је марта 1806. године успостављена привремена управа под руском влашћу. Мир је потрајао до септембра исте године када је била велика битка у Конавлима и Суторини, између руских трупа појачаних домаћим јединицама, Бокеља и Црногораца, с једне стране и, Наполеонове војске, с друге стране.

О жртвама руске морнарице и војске и домаћим палим борцима, са слободу Херцег Новог и Боке, данас нема никаквог обиљежја.

Видовданском сабору хорова присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом, господин Слободан Бајић, са сарадницима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска