У манастиру Стањевићи прво манашење после 170 година

Манастир СтањевићиЊегово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије 2. јануара 2007. године у манастиру Стањевићи у току бденија замонашио је искушеника Ратка и дао му монашко име Игњатије.

«У овој лаври Господ удостоји нашега брата Ратка да прими ангелско звање и да прими за свог небеског покровитеља Светог Игњатија Богоносца кога смо данас прослављали», казао је вернима Митрополит Амфилохије.«То је оно дијете које је Господ узео у своје наручје да би потврдио и посвједочио својим ученицима да ако не постану као дјеца, као то дијете, неће видјети царства небескога. То дијете постало је Епископом Антиохијским. И постало је Богоносац. Носио га је Господ у свома наручју, а он је Господа носио у срцу, своме уму, своме бићу», рекао је Владика.

«Када су га растргли лавови у римском Колосеуму, од њега је по древном предању остало само срце на коме је било огњеним словима уписано Име Христово», подсетио је Митрополит Амфилохије.

Манастир Стањевићи Он је рекао да је синошње монашење прво у Стањевићима након најмање стотину седамдесет година. «Као што је познато, ова лавра је била отета, оскрнављена од аустријске војске, била је разорена шездесетих година деветнаестога вијека и као рушевина је остала до недавне прошлости, док није овдје Господ послао блаженог спомена игумана Димитрија који је у њену обнову уградио своју малдост, свој живот и своје кости. А плод те његове жртве је. између осталог и ово монашење».

Владика је након бденија освештао нову манастирску трпезарију.

Извор: Митрополија црногорско-приморска/Р.В.