У манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк

У манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк
У манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк
У манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк
У манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк

По устаљеној традицији парохијани Српске црквено-школске општине Светих Петра и Павла у Садберију, предвођени својим парохом свештеником Јованом Марјанцем, поклонили су се светињама лавре Руске Заграничне Цркве посетивши манастир Свете Тројице у Џорданвилу, Њу Јорк.

Ове године посебан благослов је било то што се ходочашће десило приликом великог празника Уласка Господа у Јерусалим - Цвети. Стигавши касно увече у четвртак, верници су се придручили своме пароху, који је претходно стигао у посету Богословском факултету Свете Тројице и одржао серију предавања из области канонског права на тему С.В. Тројицког, руског каноничара који је својевремено био професор београдског Богословског факултета.

У суботу ујутро сви су се поклоници причестили, исповједивши се код стараца духовника ове светиње. То вече, величанствено вишечасовно бденије на коме су освећене палмине гранчице са другим цвећем, унело је у срца присутних радост оних који су дочекали Христа са речима ’Благословен је Онај који долази у име Господње’. Бога славећи, након свете Литургије на Цвети, са великим осећањем духовне лакоће вратилис у се својим домовима.

Манастир Свете Тројице у Џорданвилу основан је 1930. у горама под Адирондак планинама, 400 километара од Нијагариних Водопада. Братство обитељи броји преко тридесет монаха који имају послушања у радионицама воштаних свећа, тамјана, сапуна, балзама, штампарији, обради огромног имања (преко 750 екера), али и академском истраживању руске историје. Манастир поседује највећу руску библиотеку ван Русије и познат музеј са ретким експонатима Царске Русије. При манастиру делује Богословски факултет који тренутно похађа преко тридесет богослова, већином кандидата за свештенство РПЦЗ, али са вишедеценијском традицијом и српских студената.

Извор: Епархија акнадска