У Маутхаузену камен темељац за српску православну капелу

У Маутхаузену камен темељац за српску православну  капелу
У Маутхаузену камен темељац за српску православну  капелу
У Маутхаузену камен темељац за српску православну  капелу
У Маутхаузену камен темељац за српску православну  капелу

Република Српска финансира изградњу капеле на гробљу ратних заробљеника из Првог светског рата. Освећење камена темељца у недељу 3. априла поподне.

Беч, 31.3.2016. - На гробљу ратних заробљеника у Маутхаузену настаће српска православна капела. Чин полагања и освећења камена темељца ове недеље 3. априла 2016. у 15 ч. обавиће Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић) у присуству покрајинског начелника Јозефа Пирингера и представника из Републике Српске.

Иницијатива за подизање ове спомен-капеле потиче од Гордане Илић Марковић са Института за славистику Бечког универзитета, која се последњих година посветила истраживању  упокојених српских војника ратних заробљеника у Аустрији.

У Маутхаузену се  -  дуго пре било ког нацистичког концентрационог логора – већ на почетку Првог светског рата, септембра 1914. године, отпочело са подизањем логора за ратне заробљенике. На великом простору поред железничке пруге током времена овде у логору је било понекад и 40.000 људи: Срби, Руси и пре свега Италијани. Хиљаде њих је почев од јануара 1915. године умрло услед епидемије тифуса. Документа из ондашњег времена потврђују устројство српског гробља од 1916.г. Данас се може успоставити број од 7.038 Срба сахрањених у Маутхаузену, а поред њега, у Хабзбуршкој монархији било  је и других таквих војних гробаља, „којима се у будућности мора посветитити већа пажња тиме што ће се истражити“.

Извор: Катпрес (Р.Ракић), фото: crkva.at