У Мелбурнском клубу прослављена дугогодишња владавина краљице Елизабете

У четвртак, 19. октобра 2015. године, Монархистичко друштво Аустралије организовало је свечану вечеру у част дугогодишње владавине Њеног Величанства Краљице Елизабете II. Један од уважених званица и говорника на овој прослави био је и Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј. Главни говорник био је професор емеритус Дејвид Флинт, аустралијски академик у области права који је познат као истакнути заговорник уставне монархије у Аустралији, а био је и на челу Аустралијске радиодифузне агенције.

Вечери су присуствовали многи уважени гости, међу којима и Малколм Мареј, дванаести лорд од Данмора, али и припрадници грчке и руске заједнице у Мелбруну.

У свом упечатљивом излагању, професор Флинт говори о предностима уставне монархије насупрот републици, а као главни тренутак поставља три питања: где смо били, где смо сада и где идемо? Свој говор завршава са познатим историјским покличем: „Дуго живела Краљица!".

Надовезујући се на говор професора Флинта и разлоге дугогодишње владавине Краљице Елизабете II, Епископ Иринеј владавину Краљице Елизабете II метафорички повезује са појмом „новог у старом", тачније појмом непролазне истине, која је у основи непромењена, али се мења начин њене перцепције. Епископ истиче значај породице као велике подршке Краљици током њене владавине, упознајући све присутне са улогом и значајем породице у православљу.

Такође, Епископ Иринеј присутне подсећа на родбинске везе српског Краљевића Александра и Краљице Елизабете II у нади да ће после тешке историје, српска краљевска породица поново вратити место које јој је одувек припадало.

У наставку вечери послужена је свечана вечера, а остатак вечери протекао је у пријатној атмосфери.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска