У месту Луцка око 3000 православних стајало на молитви

Око 3000 верника Украјинске Православне Цркве стајало је на молитви у месту Луцка у Волинској области како би заштитили своје право на слободно вероисповедање. На челу молитвеног скупа налазио се митрополит владимир–волински и ковиљски Владимир као и епископ волински и луцки Натанаил. Током неколико часова православни Волинци су читали акатисте Пресветој Богородици, узносили молитве за мир  и напредак Украјине, за украјински народ, државне власти и војску.

Прочитано је званично саопштење Владимир-волинске епархије УПЦ упућено представницима волинских власти. У њему су се грађани Украјине обратили државним службеницима с молбом да не затежу још више ово критичко стање кад су у питању неке парохије УПЦ у појединим местима у Волинској области. Истиче се да су за време отимања храмова од стране канонских верника распаљивани међусобна омраза и мржња, да су вређана осећања грађана када су у питању њихова верска убеђења, да се нападају свештенослужитељи и верници и др.

Напомиње се да поједини представници власти грубо крше усвојени закон број 4128-д  којим се желе регулисати питања у вези са променом јурисдикција парохија. На овај закон се поједини представници власти и не осврћу, па се директно мешају у „преласке“ парохија, игноришући резултате изјашњавања законито одржаних црквено-општинских скупштина. Највише падају у очи случајеви када представници локалних власти лично нападају на храмове УПЦ. Моли се обласна власт да се не меша грубо у верска питања, да не обмањује народ и лично не учествује у отимању храмова УПЦ. Такође се скреће пажња на чинове агресије при отимању манастира и храмова од с вешђтеника и парохијана који немају полицијску заштиту. У саопштењу се тврди да су ови храмови и манастири као такви законито деловали годинама, па се моле власти да се поврате они храмови који су раније затворени или отети. У питању је кршење људских права, истакнуто је у епархијском саопштењу.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба)