У Минхену хиљаде хришћана јавно исповеда своју веру

На завршној свечаности четвртог конгреса ”Заједно за Европу” („Miteinander für Europa”) око 5.000 људи је на Штахусу у Минхену 2. јула 2016.г. јавно исповедало своју чврсту решеност да ће хришћанску поруку примењивати у сопстевном животу, да ће ићи путем помирења и указивати поштовање према лицима друге вере.

На овом конгресу је узело учешће око 1700 англиканских, католичких, евангелистичких и православних учесника из 32 земље. На конгресу је простосрдачно дискутовано о јединству међу хришћанима. Папа Фрања и васељенски патријарх Вартоломеј упутили су своје видео-поруке позваши хришћане на солидарност у делању.

Председавајћи Савета евангелистичких хришћана бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром позвао је све људе ”који у свом срцу носе Христа” да се убудће не називају евангелистичким или католичким, већ само хришћанима. Прошло је време када се хришћанима друге конфесије ”натицала капа на главу”, а појмови као што су харизматичан, прогресиван, литургичан или евангеликалан ”смештани у одређену фијоку”.

Председавајући Бискупске конференције у Немачкој и надбискуп Минхена и Фрајзинга кардинал Рајнхард Маркс је позвао хришћане да заједно исповедају своју веру: ”Немачка и Европа очекују од нас да заједно исповедамо Христа”.

Председавајући Папског савета за унапређење јединства хришћана кардинал Курт Кох је рекао да он пати због тога што толики хришћани не пате због раздељености.

Организатор конгреса Герхард Прос је саопштио: ”раздвојеност хришћана је рана која не мора да остане”. У погледу на предстојећи јубилеј Реформације, он је изјавио  да је ”500 година одвојености довољно”. Асоцијација ”Miteinander für Europa” је покрет настао 1999.г. и има под својим сводом око 300 хришћанских заједница, иницијатива и струјања. 

Итвор: idea - припремио протођакон ЗА