У Москви ће се обновити црква коју је срушио Наполеон

Црква Усековања Светог Јована Крститеља  који су срушили Французи приликом повлачења из Москве, поново ће се изградити близу зидова Новодевичког манастира, јавља Интерфакс-религија позивајући се на Владимира Ресина, члана Државне думе и саветника Патријарха Кирила.

„Трошкови изградње цркве износиће близу 50 милиона рубаља,“ рекао је он на конференцији за штампу у Москви.

Летописци датирају подизање ове цркве у 1525. годину, што је време подизања Новодевичког манастира. У септембру 1812. године манастир су неко време држали Французи који при повлачењу нису могли срушити цео манастир, али су разорили цркву Усековања Светог Јована Крститеља.

С обзиром на то да је црква подигнута у исто време као и манастир, она је са њим чинила једну целину. Један од манастирских купола зове се „Предтеченскаја“ (Претечева) . Изгубљени су нацрти изгледа ове цркве из 19. века, па ипак је могуће успоставити њен аутентични изглед. Купола цркве је била висока 30 метара.

Захваљујући археолошким ископавањима, утврђена је тачна локација првобитне цркве; међутим, читава та градска четврт је под заштитом Унеска, што диктира специјалне захтеве: нова црква не сме да измени радикално садашњи изглед града и њена купола не сме превазилазити манастирске пиргове, што значи да не сме бити виша од 18 метара.

Биће то спомен-црква на 200-годишњицу прогона Наполеонове војске. Изградиће се као шатор црква, јер су све цркве у спомен победе руске војске традиционално грађене у виду шатора.

Радови на изградњи ове цркве, која ће моћи да прими 150 верника, биће завршени кроз годину дана.

Извор: OCP