У Москви заседа Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве

У Москви заседа Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве
У Москви заседа Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве
У Москви заседа Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве
У Москви заседа Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве

У Саборској сали храма Христа Спаситеља у Москви 2. фебруара ове године почело је заседање Светог Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве.
Заседању Сабора претходила је света архијерејска Литургија, којом је началствовао Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил.

Ове године да учествују на Сабору позвано је 290 архијереја из Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије, Азербејџана, Казахстана, Киргистана, Латвије, Литваније, Таџикистана, Туркменистана, Узбекистана, Естоније и других земаља у којима дела Руска Православна Црква.

По статуту Руске Православне Цркве, Његова Светост Патријарх московски и све Русије председава Архијерејским Сабором.

Председништво (Поглаварство) се састоји од сталних чланова Светог Синода: Митрополита кијевског и све Украјине Владимира; Митрополита санктпетерсбуршког и ладошког Владимира; Митрополита Минска и Слутска Филарета, патријараршког егзарха целе Белорусије; Митрополита крутицког и коломнског Јувеналија; Митрополита кишњевског и целе Молдавије Владимира; Митрополита саранског и мордовског Варсонофија, главног секретара Московске Патријаршије; Митрополита волоколамског Илариона, шеф Одељења за међуцрквене везе Московске Патријаршије, док су Митрополит астански и казахстански Александар и Митрополит централноазијски Викентије постали стални чланови на основу одлуке Светог Синода 5. октобра 2011. године. У Председништво су такође позвани и Митрополит Омска и Таврическова Владимир, Митрополит Ппензе и Нижњег Ломова Вењамин, Архиепископ Хуста и Виноградова Марко, Архиепископ Мурманска и Мончегорског Симон, и Епископ Тираспоља и Дубосарија Сава, који је учествовао у зимском заседању Синода. Такође, на основу одлуке Светог Синода 30. јануара 2013. године (8. минут), у Председништво су позвани Митрополит Токија и свега Јапана Данило, Митрополит источноамерички и њујоршки Иларион, Митрополит ришки и све Латвије Александар и Митрополит талински и све Естоније Корнелије, пошто је важно учествовање аутономних и самоуправних делова Московске патријаршије у руковођењу Архијерејским Сабором.

Првог дана заседања Сабора прочитана су поздравна писма председника Руске Федерације г. Владимира Путина, председника Украјине г. Владимира Јануковича, председника Белорусије г. Александра Лукашенка и председника Владе Молдавије г. Филатова.

Извор: моспат.ру