Навечерје празника Светог Амвросија у Оптини Пустињи

Уочи празника Светог Амвросија Оптинског, 22. октобра 2013. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил стигао је у СветоВаведењски ставропегијални манастир Оптина Пустиње.

На капији ове свете обитељи Поглавара Руске Православне Цркве дочекали су Митрополит калушко-боровски Климент, Архиепископ сергијевско-посадски Теогност, Епископ козелско-лиудиновски Никита, настојатељ манастира Оптина Пустиње архимандрит Венедикт (Пенков), као и губернатор (гувернер) Калушког региона А.Д. Артаманов са сарадницима.

У Казањском храму, где се чува кивот са моштима Светог Амвросија Оптинског, патријарх Кирил служио је свеноћно бденије. Његовој Светости саслуживали су архијереји Руске Православне Цркве, свештенство и монаштво Оптина Пустиње. Током службе појали су хор братства Оптина Пустиње и хор Свето-Тројицко Сергејевске лавре.

После Литургије у Казањској цркви Свјатејши Патријарх је хиротонисао архимандрита Серапиона (Колоснитсина) у Епископа кокшетауског и акмолинског. 

У име Оптинског братства архимандрит Венедикт је поздравио Патријарха московског Кирила и све присутне, и затим је Његовој Светости поклонио две панагије и напрсни крст.

Извор: patriarchia.ru