У Немачкој отворена изложба Христијанизација Европе у средњем веку

Изложба „ Кредо: Христијанизација Европе у средњем веку“ отворена је у Дијецезалном музеју у Падерборну, Немачка

Христијанизација Европе није се догодила као једнолинијски процес, већ као динамичан феномен који се одвијао на различите начине у различитим областима Европе. Изложба описује постигнућа и неуспехе мисионара, чињенице о мисионарским залагањима која се често везују за војна освајања. Организатори изложбе се надају да ће посетиоци размишљати о значењу хришћанства данас и његовој улози у процесу стварања националних држава.

Око 800 експоната из око 230 музеја, библиотека и приватних збирки из многих европских земаља – од Исланда и Италије до Украјине као и САД,  сакупљено је за изложбу. Међу највреднијим предметима су текст Посланице Св. Павла Римљанима из раног средњег века (која се чува у библиотеци Честер Бити у Даблину) и  „Петроградско Јеванђеље“ из Руске националне библиотеке, што се иначе ретко излаже.

Чувени „Еп о Карлу Великом“, који описује сусрет франачког краља са папом Лавом III 799. г. у Падерборну (чува се у Централној библиотеци Цириха), такође је изложен.

Посебан део изложбе представљају недавна археолошка открића која бацају нову светлост на историју ширења хришћанства у Европи. Уз то, изложба обухвата налазе из гроба англосаксонског принца, тзв. „Принца притлвелског“ (око 700. по Хр.) који је откривен 2003. године. Сада се чува у музеју у Саутхенду на мору (Есекс).

Изложба се одржава под покровитељством председника Немачке г. Јоакима Гаука и заједнички је организују општинске власти Падерборна, Падернборшка надбискупија и Регионално удружење Вестфалија-Липе.

Извор: pravoslavie.ru