У Нотр Даму миса поводом Великог петка уз учешће седам лица

Мала заједница верника присуствоваће миси на Велики петак у катедрали Нотр Дам у Паризу, годину дана након што је историјски храм уништен ватром. Због застоја током пандемије вируса корона, само седам особа присуствоваће миси, која ће се емитовати на телевизији.

„Само ће неколико свештеника учествовати у мисама које ћемо служити током Велике и Светле недеље и људи ће моћи да их прате на радију или телевизији“, рекао је римокатолички надбискуп париски Мишел Опетит на видео прес-конференцији.

На служби ће се видети и круна с трњем спасена после пожара у катедрали Нотр Дам. Неће бити процесиеј  на Велику суботу због ванредних мера. На дан Васкрса, париСки надбискуп ће налачалствовати мисом у цркви Сен Жермен л’Окероа, у близини музеја Лувр у срцу Париза, у присуству само 20 верника.

Прошле године стотине Парижана учествовало је У васкршњој миси у цркви Светог Евстахија и молило се за брзо обнављање катедрале Нотр Дам, која је изгорела неколико дана раније, 15. априла 2019.  године. Пожар је уништио кров средњовековног храма, срушила се купола и звоници, а и спољни зидови субили у опасности да се сруше.

Француски председник Емануел Макрон поставио је за циљ да се чувени храм обнови у року од пет година.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)