У новочеркаском храму икона за слепе

Новочеркаск, 27.12.2015. – Необична икона је освећена у храма св. архангела Михаила у Новочеркаску. Израђена је техником високог рељефа, и помаже слепимс да „виде“ лик Крститеља Русā.

Испорука иконе св. равноапостолног кнеза Владимира новочеркаском храму Ростовске епархије омогућена је благодарећи Влади Москве и иконописачке радионице „Зоон“, синодалном Одељењу за младе, Центру православних омладинских програма св. Георгија Победоносца и социјалној служби.

Икону су изобразили уметници московске уметничке радионице „Зоон“, и у Новочеркаск ју је однео директор радионице Константин Елисеј. Иконе израђене техником високог рељефа неопходне су за лица нарушеног вида како би у потпуности доживели изображени лик.

Освећење иконе св. кнеза Владимира, чија је 1000-годишњица престављења прослављена прошле године, обавио је архијерејски намесник Новочеркаског округа протојереј Олег Добрински. Како јавља «Дон православный», на богослужењу и освећењу иконе молили су се ученици школе-интерната бр. 33 за слепу и слабовиду децу и представници регионалног одељења Сверуског друштва слепих.

Извор: Православие. ру (превод Радомира Ракића)