У новом двоброју „Сокола“ о 40 година архипастирске службе Митрополита Николаја

Из штампе је изашао нови двоброј часописа за духовну и културну просвјету „Соко“, Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна код Вишеграда, чији је уводни текст посвећен јубилеју – 40-годишњици архипастирске службе Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Николаја и двије деценије од када се налази на трону Митрополије дабробосанске.

Пригодним текстом „Соко“ подсјећа на његову изузетну улогу у духовној и градитељској мисији, посебно истичући значај његовог залагања на изградњи нових садржаја у манастиру Добруну.

„Соко“ доноси и интервју са Славенком Терзићем поводом објављивања његове монографије о Старој Србији 19. и 20. вијека. Ту је и опширно подсјећање на 110 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и 120 година од рођења нашег најзначајнијег писца и нобеловца Иве Андрића.

Часопис подсјећа на трећу годину од упокојења патријарха српског Павла.

У знаку ова два јубилеја у „Соколу“ су тематски обрађене овогодишње значајне културне манифестације - Вишеградска стаза и Међународно ликовно саборовање.

„Соко“ биљежи и богато издаваштво Издавачке куће „Дабар“, са сједиштем у манастиру у Добрунској Ријеци, која је многим издањима обогатила свој основни програм књига духовне садржине, из којих се посебно издваја нови, четврти по реду роман „Макарије“ јеромонаха Серафима Глигића, сабрата манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци.

„Соко“ доноси и текстове о Андрићграду, као и резултате овогодишњег „Соколовог“ конкурса за кратку „Васкршњу причу“, на коме је прву награду добила Невенка Пјевач из Новог Београда.

Извор: Митрополија дабробосанска