У Новом Саду почели "Дани Српске у Србији"

Манифестацију Дани Српске у Србији свечано је 19. октобра 2015. године у Новом Саду отворио председник Републике Српске г. Милорад Додик.

Присутне у Српском народном позоришту поздравили су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј.

Патријарх српски је истакао да смо ми од наших предака научени да градимо мир. -Ми своју историју и културу зидамо на темељима мира, то смо чинили у прошлости, то чинимо данас, а надамо се да ћемо и сутра, поручио је Светејши.

Поздрављајући окупљене, епископ Иринеј је рекао да река Дрина није река која по Константину Порфирогениту раздваја српске земље на Босну и Рашку, него река која спаја српски народ с обе обале реке Дрине.

У име града домаћина, окупљенима се обратио градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић.

Отварајући манифестацију Дани Српске у Србији, председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је свима који су усмерени на то бране идентитет српског народа и национално и духовно јединство. -Управо је очување тих вредности главни инструмент опстанка наше две државе. Ми смо део исте националне културе и то је оно што нас сједињава генерацијама уназад, рекао је Додик, нагласивши да сарадња са државним врхом Републике Србије никад није била боља.

У уметничком делу програма наступила је Рок симфонија из Бања Луке.

Манифестација се по трећи пут одржава у организацији Представништва Републике Српске у Србији, са идејом да се Србији и њеним грађанима на јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. Осим у Новом Саду, манифестација Дани Српске ће бити одржана и у Београду, Пландишту, Аранђеловцу, Суботици и Вршцу, где ће до петка, 23. октобра бити организоване разноврсне активности и промоције.

Извор: Епархија бачка

У Новом Саду почели "Дани Српске у Србији"
У Новом Саду почели "Дани Српске у Србији"
У Новом Саду почели "Дани Српске у Србији"
У Новом Саду почели "Дани Српске у Србији"