У Оксфорду одржана XVI Међународна конференција патристичких студија

У Оксфорду одржана XVI Међународна конференција патристичких студија

Од 8. до 12. августа ове године на Оксфордском универзитету у Великој Британији одржана је XVI Међународна конференција патристичких студија.

Прва оваква конференција одржана је у Оксфорду 1951.године, а организатор је био Френк Лесли Крос (1900-1968), професор емеритус Богословља на Оксфордском универзитету. Конференција се од тада састаје сваке четири године и привлачи све већи број стручњака.

Ове године сабрало се 750 учесника из Европе, Америке и Азије. Форум је традиционално отпочео заједничким ручком у дворишту Christ Church колеџа. Поред прилике да се упознају и друже, присутни су имали прилику да се консултују и са водећим патролозима данашњице: Митрополитом Диоклијским Калистом (Вером), оцем Андрјуом Лаутом и поглаваром Англиканске цркве, архиепископом Кентерберијским Роаном Вилијамсом.

Истог дана званично је отпочео рад конференције. Учеснике су поздравили проф. Сара Фут и проф. Гилијан Кларк, а уводно предавање одржао је професор Оксфордског универзитета Гај Струмс.

Наредног дана, по окончању пленарних сједница, конференција наставила са радом у мањим групама на теме: Света мјеста и култови, Изображења жена, Евсевије Кесаријски, Гностицизам, Древна Византија, Црквена дисциплина, Амвросије Медиолански, Готи и Аријанци, Хришћанска литература и апокрифи, Древни аскетизам, Августин и философи.

Извор: Митрополија црногорско-приморска