У Патри међународна православна конференција

У Патри међународна православна конференција
У Патри међународна православна конференција
У Патри међународна православна конференција
У Патри међународна православна конференција

Српску Православну Цркву је представљао Преосвећени Епископ нишки Арсеније

У јужној Грчкој, у граду Патри, отворена је православна конференција Глас Светог апостола Андреја у савременом свету. Ово је јединствена и прва такве врсте конференција представника свих Православних Цркава и народа. Један од организатора директор Фондације Светог апостола Андреја Првозваног Владимир Бушујев изјавио је да је њен циљ да представници источног хришћанског света уложе напоре и разраде заједничке одговоре на такве изазове нашег времена као што су ерозија цивилизацијског идентитета савремене Европе, рушење установе традиционалне породице, редефинисање природе и назначења човека.

Већ је на конференцији један од руководилаца Фондације Светог Андреја Првозваног Владимир Јакунин  истакао да се погрешно верује да је престао прогон православних и уопште хришћана у свету. Не, прогони су још јачи него у данима Римског царства и социјализма у СССР. Сада сваких пет минута у свету један хришћанин буде убијен, а свакога дана више од 300 људи. Током једне године буде убијено више од 100.000 хришћана. Али, још више гину људи широм света од тога што им је душу упропастио савремени постмодернистички морал.

Исто гледиште је изразио и представник Грчке Цркве, који сматра да треба обрадити такве теме као што су савремени изазови, васпитање младих, малолетних, биоетичко питање  оплодње ин витро, став према сексуалним мањинама. О овим и другим сложеним питањима  расправљаће се током конференције, и сама чињеница да су православни хришћани свих земаља почели да их отворено разматрају већ је велика ствар, сматра он.

Није случајно што су на почетку конференције у Патри из Дивјејева донете мошти Светог Серафима Саровског, великог свеца, који у Грчкој је веома поштован. Донете су по благослову Патријарха московског и све Русије Кирила и остаће у Грчкој све време док се конференција одржава.

У раду конференцији учествују Митрополит патраски Хризостом, заменик Интерпарламентарне скупштине Православља Атанасије Бурас, представник Руске заграничне Православне Цркве протојереј Андреј Сомер, представници Васељенске, Александријске, Јерусалимске Патријаршије, Кипарске Архиепископије, као и представник Патријарха московског и све Русије Епископ балахнински Илија (Биков), управници Фондације Светог апостола Андреја Владимир Јакунин и Владимира Бушујев, руски амбасадор у Грчкој Андреј Маслов, министар образовања, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, директор Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама при Министарству правде др Србије Милета Радојевић.

Извор: Православие.ру (с руског Р. Ракић)