У Пекингу обележена 10-годишњица Успенског храма

На празник Светог Апостола Томе, који је по предању проповедао по земљама Азије и доспео чак у Кину, митрополит корсунски и западноевропски Антоније савршио је Литургију у Успенском храму на територији амбасаде РФ у Кини. Саслуживачи су му  и протојереј Дионисије Позњајев, старешина петропавловске парохије у Хонг Конгу, затим старешина православне општине Шангаја свештеник Јован Шчелоков и други. Певао је квартет архијерејског хора Иркутске митрополије и хор Успенског храма у Пекингу.

Митрополита Антонија је топло поздравио старешина Успенског храма јеромонах Инокентије и изразио срдачну захвалност на заједничкој молитви и на пажњи према једином православном храму у Пекингу. Као видљив знак љубави парохијана он је владици Антонију уручио икону Светог Инокентија Иркутског, првог архијереја који је служио у Пекингу.

Поводом 10-годишњице храма, у Руском културном центру у Пекингу приређена је академија на којој је одржано предавање на тему „Духовне везе Русије и Кине: Историја, данашњица и перспективе“.

Први православни храм у Пекингу освећен је 1696. године и посвећен је Светој Софији, Премудрости Божјој. Црква је пострадала од земљотреса у августу 1730, а после њене двогодишње обнове посвећена је Успењу Пресвете Богородице. У устанку 1900. године храм је разорен, али је обновљен 1902. на територији Северног Подворја Руске Духовне мисије у Кини.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)