Сусрет представника традиционалних религија Русије и Кине у Пекингу

Округли сто са учешћем представника традиционалних религија Русије и Кине одржан је 14. маја 2015. године у Пекингу у оквирима 4. састанка руско-кинеске радне групе за контакте и сарадњу у сфери религије под председавањем Митрополита волоколамског Илариона, председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, и г. Ченг Зуронга, заменика директора Државе управе за верска питања Народне Републике Кине.

Учесници су разменили мишљења о верском фактору у савременом друштву. Они су се сложили око неприхватљивости употребе верско-специфичних речи за оправдање екстремизма и сепаратизма, истакавши важност да се консолидују традиционалне религије Русије и Кине ради поштовања основних моралних вредности и верске културе у сусрету с изазовима савременог света у коме се процес секуларизације развија убрзано, и  нагласио допринос верских заједница Русије и  Кине у рату против немачког фашизма и јапанског милитаризма.

Кинески и руски саговорници су разговарали дуго о важности контаката у сфери религије ради консолидовања односа између Русије и Кине и због пријатељства између народа ове две земље што је напоменуто на састанку Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и председника НРК Ши Џинпинга у Москви, 8. маја 2015. године.

Председник ОСЦО у току свог извештаја говорио и о трагичној ситуацији хришћана у одређеним земљама Средњег Истока. „Ми подржавамо позив хришћанских вођа у региону да се помогне хришћанима да би се осећали грађанима пуних права а не само као „верска мањина“ у својим земљама и да се пруже услови да њихов живот у њиховом дому буде без икаквог страха за свој живот.“

Митрополит Иларион рекао је учесницима разговора да Руска Православна Црква је задала миротворачки рад и заштиту права хришћана као свој примарни циљ и активно учествује на међународним форумима и сарађује са политичким, јавним, научним и другим организацијама.

После састанка, г. Ченг Зуронг је одржао пријем у част Митрополита Илариона и руске делагације.

Гости из Русије посетили су стару џамију у Пекингу. Представници Исламског удружења Кине рекли су им о тренутној ситуацији са муслиманима у земљи.

Истог дана руски амбасадор у Кини Андреј Денисов сусрео се са делегацијом и положили су цвеће на спомен крст који је постављен на територији амбасаде да би обележио сународнике који су умрли у Кини.

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе (ОСЦО) Московске Патријаршије, сусрео се 14. маја 2015. године са г. Ванг Жуаном, секретаром Државне управе за верска питања (ДУВП) Републике Кине.

На састанку, који се одржао у сали за пријеме ДУВП у Пекингу, разговарало се о ситуацији и изгледима сарадње између Русије и Кине у сфери религије. Исказана је посебна важност састанка Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила са председником Народне Републике Кине Ши Џинпингом, који се одржао 8. маја 2015. у московском Кремљу.

Митрополит Иларион и Ванг Жуан потписали су споразумни протокол 3. састанка руско-кинеске радне групе за контакте и сарадњу у сфери религије. Састанак се одржао у Москви јуна 2014. године.

Међу онима који су учествовали на састанку у Пекингу са руске стране били су амбасадор РФ у Кини А. Денисов; г. С. Мељников, извршни секретар Председничког већа Руске Федерације за сарадњу са верским организацијама; протојереј Николај Балашов, заменик председника ОСЦО; Рушан-хазрат Абјасов, заменик председавајућег Већа муфтија у Русији; Гелонг Санђи-лама Будистичке традиционалне Санге у Москви; г. Дмитри Петровски из ОСЦО, и ђакон Александар Карзан, секретар председника ОСЦО.

Извор: Московска Патријаршија