У петак суђење владици Јоникију и свештеницима

У никшићком Основном суду у петак ће почети суђење Преосвећеном Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици свештеника никшићког Саборног храма.

Тужилаштво Владику и свештенике терети да су 12. маја у Никшићу поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали верски обред – литију улицама града. Њима се ставља на терет кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Судски поступак против владике Јоаникија и свештеника Слободана Јокића, Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Остоје Кнежевића, Мирка Вукотића, Василија Брборића, Драгана Крушића и Николе Маројевића, водиће судија Игор Ђуричковић.

-Уколико буду испуњени процесни услови за одржавање претреса, на истом ће Владика и свештеници изнијети своју одбрану поводом оптужбе за кривично дјело које им је стављено на терет. Не постоје разлози за искључивање јавности у овом предмету, па ће бити омогућено присуство новинарима који ће непосредно бити у прилици да виде и чују шта ће се десити на том претресу и јавност о томе извијесте”, казао је Вијестима адвокат Сава Костић.

Владика Јоаникије је прије неколико дана рекао да они не беже од суђења и да ће испоштовати све институције.

-И даље осјећамо да смо учинили најбоље у том моменту што се могло учинити. Желио бих да то буде мирно и буде како Божја и људска правда захтијева. Наравно, знам да је народ повријеђен и да је то доживио као удар на свакога вјерника појединачно”, казао је владика Јоаникије пре неколико дана за ТВ “Вијести”.

Епископу Јоникију и осморици свештеника одређено је било задржавање до 72 сата, након чега су пуштени на слободу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска