У Петрограду одржано заседање Хришћанског међуконсултативног одбора

Данас, 26. фебруара 2014. г., у Петрограду је одржано IV пленарно заседање Хришћанског међуконсултативног одбора. Тема заседања је била  Криза породице и проблем сиромаштва.

Састанку су присуствовали представници Руске Православне Цркве, Римокатоличке Цркве и протестантских заједница. Разматрали су такве сложене проблеме савременог друштва као што су сиромаштво, а у том броју и социјална питања као што су криза породице и традиционалних породичних вредности, положај деце са посебним потребама. Руску Православну Цркву је представљао Митрополит волоколамски Иларион, који је и сапредседавајући ове организације.

***

Хришћански међуконсултативни одбор је устројен 1996. године у Минску и њен мото је „призвани у једну наду у свези мира (Еф. 4, 3-4)“. Његови чланови су Руска Православна Црква, Римокатоличка Црква, Јерменска Апостолска Црква, Лутеранска, Баптистичка и Пентекостална Црква, затим представници црквених заједница из Азербејџана, Белорусије, Естоније, Јерменије, Казахстана, Киргизије, Летоније, Литваније, Молдавије, Русије, Таџикистана, Узбекистана и Украјине. Овај међухришћански одбор води стални дијалог међу хришћанским вероисповестима у поменутим земљама, и пружа могућност да се изрази мишљење о различитим горућим питањима  настојећи да код људи развија хришћанске моралне идеале.

Извор: Московска Патријаршија