У Петрограду започео 9. богословски разговор између Руске Цркве и Немачке бискупске конференције

У згради Епархијске управе Петроградске митрополије 15. јуна 2016. започео је 9. богословски разговор између Руске Православне Цркве и римокатоличке Немачке бискупске конференције на тему „Хришћанско учење о браку и породици у светлу савремених изазова“.

Руску делегацију сачињавају Архиепископ берлински и немачки Теофан (сапредседавајући), Митрополит полтавски и миргородски Филип, Епископ бобрујски и биховски Серафим, секретар Одељења спољних црквених веза за међухришћанске односе јеромонах Стефан и други. Са стране Немачке бискупске конференције учествују Бискуп Магдебурга Герхард Фајге (сапредседавајући), викарни Бискуп Хилдесхајмске бискупије Николаус Швертфегер, викарни бискуп Лимбуршке бискупије Томас Лер, професор Јозеф Фрајтаг (Ерфурт), Хајнрих-Герхард Јустенхофен (Хамбург), директор Института Ханса Адама Мелера у Падеборну др Јохан Елдеман и други.

На отварању је Архиепископ берлински и немачки Теофан поздравио учеснике дијалога, истакавши актуелност ове теме која је зацртана и у Заједничкој изјави Патријарха Кирила и Папе Фрање  у Хавани 12. фебруара ове године, где се придаје значајна пажња питању неопходности подршке традиционалних моралних установа. У отпоздраву је Бискуп магдебуршки Фајге пренео поздраве председнка Немачке бискупске конференције кардинала Р. Маркса, напоменувши да су 2014. и 2015. године одржана заседања Синода Католичке Цркве на тему породице, која је нашла свој одраз у недавној апостолској енциклици папе Фрање „Аморис летиција“.

Затим су прочитани реферати: професора архимандрита Јануарија (Ивлијева) „Нови завет о породици и браку“; професора Т. Зединга „Брак и породица у светлости Јеванђеља“; протојереја Владимира Хулапа „Породица као мала Црква: погледи православног богословља на брак“ и професора Р. Фрајтага „Схватање брака у Католичкој цркви: ретроспектива историјског догматског развоја у светлу савремености“. После сваког предавања следила је садржајна дискусија...

Богословски дијалози између Руске Православне Цркве и Немачке бискупске конференције започели су 1986, да би после дужег прекида били обновљени 2009. у Велтенбургу (Немачка). Године 2011. у Москви је дошло до 7. дијалога на тему „Хришћанско схватање права и достојанства човека“. Године 2013. у Магдебургу је одржан 8. дијалог на тему „Криза вредности – мит или реалност? Хришћанске вредности у савременом друштву“.

Извор: Моспат.ру