У Подбрду код Мркоњић Града прослављена преподобна мати Параскева - света Петка

У Подбрду код Мркоњић Града прослављена преподобна мати Параскева - света Петка
У Подбрду код Мркоњић Града прослављена преподобна мати Параскева - света Петка
У Подбрду код Мркоњић Града прослављена преподобна мати Параскева - света Петка
У Подбрду код Мркоњић Града прослављена преподобна мати Параскева - света Петка

Поводом овогодишњег прослављања дана успомене преподобне матере Параскеве, у селу Подбрду код Мркоњић Града  одржан је величанствен црквено-народни сабор, сабор истинске побожности и молитве Богу и његовој угодници светој Петки.

Прошле, 2011. године, благословом Преосвећеног владике Хризостома  и митрополита молдавског г. Теофана, донесен је плашт св. Петке из Јашија  из Молдавије и положен у храму преподобне - свете Петке у Подбрду. Био је то уистину историјски и чудесан догађај саме св. Петке, која је услишила вишедеценијске  молитве и мољења хиљада вјерних, који су са стрпљењем чекали да се оствари жеља (из тестамента) благочестивог донатора земљишта овога храма. А његова жеља била је да се ''на брду у Подбрду'' подигне храм св. Петке и у њега пренесе њен плашт из цркве у Мркоњић Граду који је он донио из Јашија. Храм је давно подигнут на брду у Подбрду, али плашт свете Петке  до скоро није био пренесен из цркве у  Мркоњић Граду. Овакво стање деценијама и година оптерећивало је односе не само односних црквених јединица, већ и саме људске односе.

Видећи то и осјетивши тај дамар унутарцрквених односа, Преосвећени владика Хризостом је одлучио да се усрдније молимо Богу и св. Петки како би љубав побједила. И управо то се и десило. Једног лијепог дана прошле, 2011. године отац Клеопа из Јашија јавио је како је црква у Подбрду благословом митрополита из Јашија добила на благослов нов плашт свете Петке. У први мах та вијест је све изненадила, али и одушевила све људе који су знали за поменуту историју. И тако је 2011. године нови плашт свете Петке  донесен у Подбрдо.

Овогодишњи сабор св. Петке у Подбрду је био наставак прошлогодишњег славља. Ка светој Петки похрлили су многи вјерници из Крајине, али и из Србије и Хрватске. Храм свете у Подбрду, иако се убраја међу највеће храмове не само у Бихаћко-петровачкој епархији, већ и у цијелој Крајини и Републици Српској био је ове године премален да под своје сводове прими хиљаде вјерника,  који су дошли да се моле Богу и  поклоне плашту св. Петке.

Свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени владика Хризостом уз саслужење високопреподобних игумана Сергија Карановића из манастира Рмња и Василија Рожића, настојатеља манастира Клисине, протојереја-ставрофора Милоша Миловановића из Подрашнице и јереја Бошка Максимовића из Чађавице, као и епархијског ђакона Николе Перковића.
Послије Литургије и причешћа многобројних вјерника благословено је славско жито и преломљен славски колач. Кум славе био је г. Душан Видеканић са породицом. Потом   је извршена трократна литија око светог храма и одслужен помен погинулим  парохијанима ове парохије у отаџбинско-ослободилачком рату 1992-1995. године.

У бесједи је Преосвећени владика Хризостом позвао вјернике да се вјером, љубављу и достојним живљењем угледају на свету Петку која је,
''попут свете Марије Египћанке, прије ње отишла у најсуровију Јорданску пустињу ради подвига. А прије њих – свете Марије Египћанке и свете Петке - у истој пустињи подвизавали су се многи свети, а опет прије свих треба поменути св. пророка Илију, св. Јована Крститеља и самог Господа Исуса Христа! ...

Нека би дао Бог да и ми, молитвама свете матере Параскеве, постанемо Његови свједоци у овоме свијету. Није довољно само прослављати свете и светитеље Божије, већ треба и угледати се на њих... Нашу вјеру и наше ревновање за вјеру морамо оплеменити љубављу не само према Богу, него и, прије свега и изнад свега, према ближњему, јер они ће нам бити судије и свједоци на Последњем суду Христа Господа...

Даље је Владика говорио о потреби указивања доброчинства сваком ближњем.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка