У Подгорици одржан традиционални Светосимеоновски сабор

У Подгорици је данас традиционални Светосимеоновски сабор, који је почео Светом службом Божијом у саборном храму Христовог Васкрсења.

Служили су је Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископи Шумадијски Јован, Будимљанско-никшићки Јоаникије, Липљански Теодосије, Зворничко-тузлански Василије, Захумско-херцеговачки Григорије и умировљени Епископ Захумско-херцеговачки Атанасије, са бројним свештенством и свештеномонаштвом.

«Нема ништа, браћо и сестре, јасније у нашем народу од тога да је вјера у Крст и Васкрсење Христово Светога Симеона учинила родоначелником нашега народа», казао је у литургијској проповиједи Владика Григорије. «Али не само за овај свијет и за ово вријеме, него за увијек и за вјечност. Његов син, надахнут Духом Светим, створио је наш народ, учинио га постојећим заувијек - запечатио нас Духом Светим», рекао је он.

Након Свете литургије Владике и сво свештенство и монаштво Митрополије Црногорско-приморске са бројним вјерним народом учествовали су у литији која је прошла кроз Подгорицу до Немањиног града гдје је и ове године одржана свечана Светосимеоновска академија. Бесједио је академик Матија Бећковић.

«Било је државе и прије Немање и Цркве прије Светог Саве, али је Симеон Немања отац Српске Државе а Свети Сава отац Српске Цркве, њен родитељ и устројитељ», казао је Бећковић. «А та држава и та Црква биле су такве да од њихове величине и славе српски народ живи до данашњега дана. И што је угроженији и више страда због свога имена и своје вјере, чвршће се држи својих темеља и више се поноси својим наслеђем», казао је он.

«Било је Срба и прије Светог Саве и Светог Симеона, али су они први Срби који су знали ко су. Било је и пута и писма и језика и крста, али су они одредили пут којим идемо, крст којим се крстимо, језик којим говоримо... Било је храмова и прије Студенице и прије Ђурђевих Ступова и прије Хиландара, али су храмови које су подигли Свети Симеон и Свети Сава постали најдоњи каменови нашег духовног постојања. Било је и прије Немање Српске Државе којом су владали владари његовога рода, али он је постао родоначелник немањићке династије и утемељивач државе и од њега је немањићка лоза светородна. Речено је да без писмености не би било ни Немање, ни Светог Саве, ни Немањићке Државе, ни самосталности Српске Цркве, ни независности Државе. Држава није могла настати ни из чега, нити је писменост могла почети ни од кога, али су они постали очеви писмености која их је родила, а све што им је претходило у њима се поново родило и препородило», рекао је Матија Бећковић.

У програму академије учествовали су гуслар Рајо Војиновић, појци Бојана и Небојша Брадић и Хор Светог Саве при подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Извор: Светигора прес - С.Ж./Р.В.